29. června 2016 • 22:16

Po loňském bronzu nemohu mít jiný cíl než medaili, hlásí Cink

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ondřej Cink se před závodem světového šampionátu bikerů v Novém Městě na Moravě netají vysokými ambicemi. V domácím prostředí by mistr světa do 23 let z roku 2012 rád zopakoval medailovou radost, kterou prožil po zisku trochu překvapivého bronzu loni v Andoře.


"Je to trochu jiná trať než loni v Andoře a bude to úplně jiný závod, ale ambice by měly být úplně stejné. Určitě budu bojovat o medaili, je to tady doma, jiný cíl nemám. A po loňském bronzu vlastně ani nemůžu mít. I když vím, že konkurence je tu veliká. A když dojedu do pátého, do desátého místa, zlobit se nebudu. Pořád to bude dobrý výsledek," řekl Cink novinářům na dnešní tiskové konferenci.

Smělé ambice má i přesto, že start do sezony neměl ideální. "Vloni v sezoně jsem vyměnil trenéra, pracovali jsme spolu teď první zimu a jeho koncept je úplně jiný, takže jsem z toho byl trochu vystresovaný a moc mi to nejezdilo. Dá se říct, že to bylo hodně o hlavě. Musel jsem tomu systému tréninku uvěřit," přiblížil Cink.

Prakticky netrénuje vytrvalost. "Jezdíme pořád jen intervaly. Ale po bronzu z mistrovství Evropy a vítězství v Českém poháru se ukázalo, že to funguje. Ve svěťáku v Albstadtu jsem zajížděl třetí nejrychlejší časy kol, ale bohužel se mi nepovedl start a výsledek neodpovídal výkonu," připomněl třináctou příčku.

"Podobné to bylo v La Bresse. Ale výkonnost tam byla, ujistil jsem se, že na to jdeme dobře a přípravě na mistrovství světa jsem dal maximum. Cítím se teď docela dobře. Poslední měsíc jsem tady tomu závodu dal všechno, měl jsem i horské soustředění," doplnil Cink.

Nebojí se vyslovit, že domácí šampionát je pro něho důležitějším závodem než srpnový v Riu pod pěti kruhy. "Oba jsou samozřejmě důležité, ale pro mě coby českého bikera je taková vrcholná akce jako je MS na českém území důležitější. Je to jedinečná příležitost, která se během mé kariéry už nemusí opakovat. A myslím, že na olympiádu mám šanci se ještě jednou dvakrát podívat," vysvětlil svůj postoj Cink.

Snaží se čelit stresu, který přináší očekávání. "Nepatřím mezi lidi, kteří by si stres užívali. Mám radši svůj klid a to je důvod, proč jsem se letos ubytoval asi 12 kilometrů od Vysočina Areny. Dříve jsme vždy bydleli přímo tady v areálu a nebylo to ideální, protože jsem tu byl hodně na ráně a všichni věděli, že mě tu najdou. Chci mít trochu více klidu," řekl.

Najít optimální strategii pro závod není snadné. Hlavně chce být od začátku vepředu. "Náš sport se hrozně mění, jde to hodně dopředu a závody jsou rychlejší a rychlejší; závodí se naplno od začátku do konce. Nejde dopředu naplánovat, že si třeba v prvním kole trochu odfrknu a pak zase zrychlím. Každý chce jet od startu nadoraz, tak jako to dělají Nino Schurter s Julienem Absalonem," uvedl Cink.

Každý se start největších hvězd pelotonu cross country snaží kopírovat. "Protože jinak se dopředu už nedostanete. Je samozřejmě lepší kontrolovat závod zepředu. Člověk ví, že mu nikdo neujíždí a má přehled. Je taky dobré tady najíždět první do sjezdu, aby mě třeba nezbrzdil nějaký pád. Ale jinak tu každý jede za své, v háku si můžu odpočinout maximálně na rovince před tribunou," konstatoval Cink.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud