27. září 2016 • 11:30

Do zahájení zimních olympijských her v Koreji zbývá 500 dní

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Do zahájení zimních olympijských her v roce 2018 v Pchjongčchangu chybí dnes 500 dní a pořadatelé hýří i přes počáteční organizační potíže optimismem. Postaveno je 90 procent nových sportovišť a nyní se Korejci soustředí na testovací soutěže, které proběhnou od listopadu do dubna příštího roku. Hry začnou 9. února 2018.


Organizátoři už mají téměř hotových šest nových sportovišť a rovněž pracují na výstavbě nové vysokorychlostní železniční tratě z letiště Inčchon, díky níž se návštěvníci dostanou do centra města za méně než dvě hodiny. Stavba by měla být hotova v červnu příštího roku a do plného provozu by měla být uvedena v lednu 2018.

Korejské město dostalo před pěti lety důvěru Mezinárodního olympijského výboru a hned od počátku mělo s organizací potíže. Výstavba nabrala zpoždění, neustávaly spory nad projekty, nedařilo se zajistit domácí sponzory, od nichž pořadatelé museli získat 850 milionů dolarů (asi 20 miliard korun). Pozitivní náladu přinesly až úspěšné první testovací závody v minulé zimní sezoně.

Korejci dnes v Soulu zahájili odpočítávání do začátku her kulturním programem, kterého se zúčastnily místní kulturní i sportovní hvězdy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud