1. března 2017 • 17:58

Rydzek má třetí zlato a je nejúspěšnějším sdruženářem historie MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Německý sdruženář Johannes Rydzek vyhrál na mistrovství světa i druhý individuální závod a společně s triumfem v závodu družstev získal v Lahti už třetí zlato. Pětadvacetiletý rodák z Oberstdorfu se zároveň stal nejúspěšnějším sdruženářem v historii šampionátů, neboť má na kontě už pět zlatých, čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili.


"To je samozřejmě krásné, jenže nedělám sport kvůli statistikám, ale protože mě to strašně baví. Užívám si každý závod. A že mi to takhle vychází, je prostě fenomenální," řekl Rydzek.

K dnešnímu triumfu se propracoval v desetikilometrovém běhu z pátého místa po skoku na velkém můstku. Druhý skončil s odstupem 4,8 sekundy Japonec Akito Watabe, třetí byl Francouz Francois Braud.

Čeští reprezentanti ztratili šanci na výraznější umístění už ve skokanské části. Nejlepší z českého kvarteta Tomáš Portyk obsadil 34. místo, Miroslav Dvořák byl 42., Ondřej Pažout 46. a Lukáš Daněk 49.

Mistr světa ze středního můstku Rydzek vytvořil brzy po startu běhu silnou skupinu s dalšími pozdějšími medailisty a Rakušanem Wilhelmem Deniflem, která stíhala suverénního vítěze skokanské části Maria Seidla. Rakušan, jenž vyrazil na desetikilometrovou trať s náskokem 46 sekund před krajanem Deniflem, byl sám v čele až do průjezdu stadionem 2,5 km před cílem.

V závěrečných stovkách metrů už ale oba Rakušané nestačili a obsadili čtvrtou a pátou pozici. Rydzek zaútočil v posledním stoupání před sjezdem na stadion a dojel si pro páté zlato v kariéře, kterým se vyrovnal norské legendě Bjarte Engenu Vikovi a Jasonu Lamy-Chappuisovi z Francie.

Definitivně se od nich bude moci Rydzek odpoutat v pátečním sprintu dvojic, v němž bude v případě startu patřit k velkým favoritům. Už dnes přijímal gratulace a chválu ze všech stran. "S Rydzim je to jako s Laurou Dahlmeierovou: když mu to běhá, nemají ostatní šanci. Pak může jet z můstku pozadu a stejně vyhraje," řekl jeho kolega z vítězného závodu družstev Björn Kircheisen. Biatlonistka Dahlmeierová na nedávném MS v Hochfilzenu posbírala pět zlatých.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud