24. dubna 2017 • 09:02

Sestup není tragédie, musíme ale rychle zpět, uvědomuje si Vaněk

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Karlových Varů po 20 letech sestoupili z extraligy, generální manažer Miroslav Vaněk to ale nepovažuje za tragédii. Dobře si totiž uvědomuje, že Energie si o to výsledky v posledních šesti sezonách koledovala. Věří však, že na západě Čech mobilizují síly a za rok se mezi elitu v nejrychlejším možném čase vrátí.


"Tragédií bych sestup určitě nenazýval," řekl Vaněk po nedělním posledním zápase baráže, který zpečetil osud Západočechů. "Karlovy Vary už šest let řeší velmi svízelnou situaci udržet nejvyšší soutěž. Prošli jsme si velmi těžkým obdobím a věci se pořád střádaly a střádaly. Mužstvo se pomaličku rozprodávalo, protože nebyly penízem a tohle je výsledek," uznal dlouholetý generální manažer klubu, který byl i u historického zisku mistrovského titulu v roce 2009.

Vaňka sestup mrzí hlavně proto, že je přesvědčen, že současný kádr, tvořený z velké části z odchovanců, má velkou perspektivu. "Byl jsem přesvědčený, že kdybychom udrželi extraligu, tak při vhodném doplnění by se příští sezonu stoprocentně hrálo play off. Byli jsme kousek od vzestupu klubu nahoru a teď bude pro nás velmi těžké ho udržet pohromadě," podotkl.

Karlovy Vary se nyní začnou chystat na 1. ligu a generální manažer Energie věří, že okamžitě zaútočí na postup. "Druhého května mám schůzku s majitelem klubu. Požádáme všechny partnery, aby nás rok podrželi, abychom udrželi stávající rozpočet a pokusíme se postoupit zpět," řekl Vaněk. Uvědomuje si, že pokud by se to hned v sezoně 2017/18 nepodařilo, byl by to asi problém. "Musí to být okamžité, během jednoho roku. Když se to nepovede, tak to bude strašně složité. Příklad Kladna, Slavie, Budějovic to dokládá," uvedl.

Západočeši v aktuální sezoně hospodařili s rozpočtem 52 milionů korun, podobný podle Vaňka budou potřebovat i nadále. "I když teď padá podpora farmy v Kadani, když budeme hrát stejnou soutěž, takže nějaké prostředky ušetříme. Padesát milionů potřebujeme," řekl.

Výhodou by mělo být, že většina stávajícího kádru je pod smlouvami. "Je nám ale jasné, že na některé hráče teď zaútočí extraligové kluby. Jen jeden dva mají klauzuli, že v případě sestupu mohou odejít. Uvidíme," řekl Vaněk. V klubu by ale měli skončit hráči, kteří tam byli na hostování - například obránci Marek Baránek, Tomáš Dujsík nebo Viktor Baldajev. "Útok máme pohromadě, bude potřeba doplnit obranu. To jsou ale detaily, které začneme řešit," řekl.

Problémem Karlových Varů je podle Vaňka podpora sportu obecně, nejen hokeje. "Fotbal, volejbal je na tom stejně. Systém podpory není nastaven šťastně. Lidi, kteří mají sport rádi, se nad tím budou muset zamyslet, abychom tady nehráli pořád jen o sestupy a záchrany," podotkl. Nevyloučil, že nyní bude klub jednat se zástupci města o výši nájmu za KV arénu. "Není nízký, ale zase tomu odpovídá kvalita," řekl Vaněk.

Výhodou Energie momentálně je fakt, že klub je po řadě let bez dluhů. "Máme vše zaplacené. Zapojili jsme spoustu odchovanců. Byl to restart, který se mohl podařit. Bohužel, nestalo se. Máme ale na druhou stranu z čeho vycházet," dodal Vaněk.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud