25. dubna 2017 • 13:58

Katarský výškař Baršim cítí před sezonou šanci na světový rekord

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvojnásobný olympijský medailista ve skoku do výšky Mutaz Issa Baršim cítí šanci na světový rekord, pokud zůstane zdravý. Jeho osobní maximum 243 centimetrů je o dva centimetry horší než výkon Javiera Sotomayora z roku 1993. Baršimovým hlavním cílem je úspěch na srpnovém mistrovství světa v Londýně.


Čtyřiadvacetiletý stříbrný medailista z loňské olympiády v Riu de Janeiro a majitel bronzové medaile z OH 2012 v zájmu tréninku vynechal halovou sezonu. "Cítím se dobře. Pokud zůstanu zdravý, tak si myslím, že budu mít velmi dobrou šanci na světový rekord. Ve dvou sezonách jsem měl dva těsné skoky. Doufám, že tohle bude ta sezona," řekl Baršim na webu mítinku atletické Diamantové ligy v Dauhá, kde by měl 5. května před domácím publikem startovat.

Výkonem 243 centimetrů z roku 2014 se katarský výškař zařadil na druhé místo historických tabulek, pak se ještě několikrát letitému světovému rekordu přiblížil. Obavy ze zranění má Baršim od únavové zlomeniny pátého bederního obratle, která ho v roce 2012 málem připravila o olympiádu. Už nezávodí tak často jako v mládí. "Musím být rozumný, musím poslouchat své tělo a svého trenéra," poznamenal.

Upravil také trénink. "Po tom mém zranění mi lékař řekl, že pokud chci dál skákat, tak musím posílit střed těla, jinak že to bude vážné a možná bych musel skončit. Od té doby na posilování středu těla a břišních svalů neustále pracuji a hodně mi to pomohlo," uvedl výškař.

Jediné zlato z velké světové akce má z halového mistrovství světa v roce 2014 v Sopotech. O další by chtěl zabojovat v Londýně. "Jakmile jde o velký šampionát, jediná věc, kterou hledám, je zlato. To je to, po čem letos půjdeme," prohlásil vicemistr světa z roku 2013.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud