22. listopadu 2017 • 17:49

Horolezce Jaroše čeká Antarktida, pátý vrchol Koruny světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Horolezec Radek Jaroš se chystá zdolat nejvyšší horu Antarktidy. V zemi věčného ledu je v prosinci jeho cílem 4892 metrů vysoký Mount Vinson. Tím by přidal pátou horu do projektu Koruna světa, jehož smyslem je zdolání vrcholů všech kontinentů.


"Koruna světa je pokračováním mého příběhu, i (Reinhold) Messner tak pokračoval. Umožňuje mi to poznat jiné kontinenty, podnebí, lidi či podmínky. Je to už spíš dobrodružství a o cestování," řekl Jaroš na tiskové konferenci.

Třiapadesátiletý Jaroš před třemi lety výstupem na K2 završil Korunu Himálaje a jako patnáctý muž vylezl na všechny osmitisícovky světa.

Na Antarktidě přiletí k úpatí hory malým letadlem a v šestičlenném týmu s horským vůdcem, který je povinný, budou mít deset dnů na vylezení. "Není to nic technicky těžkého," řekl a plánoval: "Nedaleko je druhá nejvyšší hora Antarktidy, na které bylo jen pár družstev, a když bude čas, tak uvažujeme o tomhle kopci."

Před cestou na Antarktidu, kde je nyní polární den, se zkusí ideálně naladit. Den před odletem půjde do divadla Járy Cimrmana. "Na Dobytí severního pólu," těšil se.

Původně uvažoval i o jižním pólu, ale kvůli finanční náročnosti od cesty upustil. "Byl by to další milion, tak jsme to odpískali. A dobrodružství táhnout sáně tisíce kilometrů po rovině, to mě teda neláká. Nejsem Amundsen," usmál se.

Jaroš už z osmi vrcholů z nového projektu byl na čtyřech - v roce 1998 na Mount Everestu (8850 m), v roce 2016 vylezl na severoamerickou horu Denali (6190), dříve známou jako Mount McKinley, a v říjnu na kavkazský Elbrus, s 5642 metry nejvyšší bod Evropy. Letos přidal "skalp" Kosciuszka v Austrálii (2228).

Pokud zvládne Mount Vinson, tak ho ještě čekají africké Kilimandžáro (5895), oceánská Puncak Jaya (4884) a Aconcagua v Jižní Americe (6962). Ukončení projektu nedokáže odhadnout. "Těžko říct. Jde to zvládnout za rok, ale dejme tomu, že za dva roky," řekl Jaroš s tím, že chce i dotočit film nebo seriál o Koruně Himaláje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud