12. prosince 2017 • 10:19

Začala valná hromada, která má zvolit nové vedení fotbalu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V Nymburce začala mimořádná valná hromada Fotbalové asociace ČR, na které má být na druhý pokus zvoleno nové vedení v čele s nástupcem Miroslava Pelty ve funkci předsedy. Kandidáty jsou bývalý generální sekretář Petr Fousek a marketingový specialista Martin Malík, který momentálně řídí STES, dceřinou společnost FAČR. Pokud bude zvolen předseda, bude následovat volba zbytku výkonného výboru. Červnová volba skončila patem, Malíka podporovala česká komora a Fouska moravská.


O novém vedení fotbalu se rozhoduje ve sportovním centru v Nymburce, kam dorazilo všech 202 delegátů. Zastoupení má každý z týmů první a druhé ligy, ČFL a MSFL, další delegáty vyslaly divizní kluby a okresní fotbalové svazy, 14 jich je z krajů a 11 z Pražského fotbalového svazu. Čechy mají 128 delegátů, Morava 74.

Na úvod vystoupili místopředseda UEFA Hrihorij Surkis a ředitel oddělení národních asociací FIFA Bjorn Vassallo. Mezi hosty byli také vedoucí mezinárodních vztahů UEFA Eva Pasquierová, zástupce UEFA Anatolij Volk a zástupce FIFA Nodar Akhalkatsi.

"Vyzývám vás, abyste zvolili předsedu, který přinese asociaci potřebnou stabilitu a důvěryhodnost," uvedl Vassallo. Připomněl také, že asociace dostala od FIFA čas do června 2018, aby změnila stanovy tak, aby při volbách nenastala patová situace.

Předseda podle současných stanov bude zvolen v prvním kole, pokud pro něj bude hlasovat nadpoloviční většina přítomných delegátů z české komory a nadpoloviční většina přítomných delegátů z moravské komory. Stejně tomu bude i v případném druhém kole. Pokud by se muselo rozhodovat až ve třetím kole, bude zvolen ten kandidát, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší, avšak pouze pokud v každé z komor získá alespoň 35 procent hlasů přítomných delegátů.

Ve hře je však úprava stanov, která by přidala další kolo, v němž by rozhodl prostý součet hlasů bez rozdílu komor. A to proto, aby nemohla nastat patová situace jako v červnu a valná hromada určila nového předsedu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud