Adam Nenadál
23. října 2015 • 17:07

Fenomén RAGBY: Je to elitářská bublina vlastní nadřazenosti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

POLEMIKA ISPORT.CZ | Posledních pár týdnů jsme svědky pozoruhodného fenoménu: lidé, kteří si jinak o sport ani neopřou kolo, se doslova rozplývají nad ragby. Sociálním sítím dominuje velebení mlýnů a skládek, šišatý míč spolehlivě vytlačil ten fotbalový i v hospodských debatách (vyzkoušeno za vás).



Pokud vás tento trend otravuje, zůstaňte klidní – až skončí právě probíhající mistrovství světa, tak po ragby v našich končinách zase ani neštěkne pes. Skoro.

Je to přitom škoda; ragby je krásný sport. Škarohlíd by sice mohl namítnout, co že je vlastně krásného na obrovitých chlapech, kteří jako by měli pod dresem nafouknuté gumové obleky Klapzubáků, a kteří – pevně zaklesnuti jeden druhému v zadku – se pomalu přetlačují v podivných kopulačních obrazech. Na tyhle škarohlídy ale nedejte: ragby je opravdu fajn.

Je přece šlechetné, chlapsky tvrdé, rytířské, vznešené, férové a... a není toho náhodou už trochu moc? Už chybí jen monumentální hudba z trilogie Pán prstenů a jas zapálených pochodní, osvětlující neoholené tváře neohrožených bojovníků. Zkrátka, všechny superkladné atributy ragby, dokola omílané a zdůrazňované jeho sezonními milovníky, vytlačují sport jako takový – až tady zůstává jen jeho image.

Co tahle image křičí do světa? Přihlášení se k ragby (alespoň na ten měsíc a půl, kdy trvá MS) znamená především symbolické vymezení se proti korporátní a zkomercionalizované podobě současného sportu.

Fenomén RAGBY: Ukazuje krásu týmu! Na polemiku Jana Jarocha se podívejte ZDE>>>

Není náhoda, že ragby je často vnímáno jako přímý protiklad fotbalu se všemi jeho aférami, simulanty a korupčními kauzami. Šišatý míč je dnes pro řadu oprávněně zklamaných fanoušků jakýmsi prastarým ideálem sportovní čistoty; oněch bájných časů, kdy se soupeři navzájem opravdu ctili a kdy jim byl největší odměnou vlastní pot.

Že byly lístky na letošní ragbyový šampionát nejdražší v historii VŠECH sportovních akcí, takže s tou naivní nezkažeností se to nedá zas tak moc přehánět?

To zůstává v celém vznešeném příběhu jaksi „pod čarou“. Fascinuje mě také podmínka některých zemí, že pro nominaci je nutné, aby hráč nastupoval v domácí soutěži. Zkuste takhle zakazovat zajímavější angažmá fotbalistům, hokejistům, ale vlastně komukoliv – v roce 2015 naprosto o nemyslitelné.

V kontextu ragbyové mýdlové opery je to naopak interpretováno jako další příklad věrné oddanosti sportu a vlasti.

Nemůžu si pomoct. Z ragby, toho kdysi sympatického (bez ironie) sportu, se stal částečně i elitářský odznak vlastní výjimečnosti a nadřazenosti. Kdybych ho měl v současné podobě (alespoň v té vrcholové) personifikovat, bude to dvacetiletý hipster s plnovousem v úzkých krátkých džínách a s látkovou taškou přes rameno.

Musím se přiznat, že mi je stále víc a víc bližší ten starý dobrý plebejský fotbal. I s tím věčným simulováním...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud