Adam Nenadál
12. července 2017 • 15:36

Satoranský může nevítanou změnu v NBA přeměnit ve výhodu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Washington Wizards už s ním nepočítají výhradně na pozici rozehrávače. Tomáš Satoranský asi musel tuhle posezonní novinku přijímat s rozporuplnými pocity – vždyť do NBA odcházel s nálepkou jednoho z nejlepších mladých rozehrávačů Euroligy. Teď je před ním velká výzva: pokud se adaptuje na novou roli, může to výrazně pozitivně ovlivnit jeho budoucnost v nejslavnější basketbalové lize světa.



První sezona v dresu Washington Wizards – jakkoliv složitá a pro leckoho možná rozpačitá – byla důkazem, že Satoranský je hráč pro NBA. Je to ale rozehrávač pro NBA? Kouč Wizards Scott Brooks to tak zřejmě nevidí. Už letos sice mladý Čech někdy hrál na rozehrávačské pozici číslo 2 (shooting guard), Brooks mu ale nabízí i přechod na trojku (small forward) – a to už je poměrně velký skok.

„Podepsali jsme rozehrávače Fraziera, což jen potvrzuje, že já budu hrát na dvojce a trojce, protože Tim je ryzí rozehrávač,“ řekl Satoranský na úterním setkání s českými novináři (osobně jsem sice přesvědčen, „Saty“ je o něco lepší basketbalista než Frazier, ale já Wizards nekoučuju). „Vnitřně s tím úplně smířený nejsem, protože jsem hrál na rozehrávce celou kariéru a cítím se tam nejlépe. Ale musím být na změnu připravený, protože nechci, aby mě to zaskočilo jako minulou sezonu.“

Americká basketbalová tradice je lpěním na číselných postech posedlá. Ty nejlepší týmy současnosti ale zažitou hierarchii mění, případně rovnou staví na hlavu. Na jaké pozici vlastně hraje LeBron James ? Technicky je to trojka, tedy small forward, ale někdy má míč v ruce častěji než rozehrávač; James byl vlastně prvním, pro něhož se začal razit termín point-forward. Pivoti střílejí s velkou úspěšností trojky, na rozehrávce Milwaukee Bucks alternuje 211 cm vysoký (!!!) Giannis Antetokounmpo.

Satoranský: Ve Washingtonu už nebudu rozehrávač! Promluvil i o svatbě
Video se připravuje ...

Z vlastní zkušenosti vím, že basketbaloví rozehrávači jsou na svůj post velmi hrdí – a právem: vzrůstem většinou ti nejmenší hráči mají dirigovat čtyři čahouny, vymýšlet útočné akce, dirigovat celý tým. Satoranský teď musí tuhle „rozehrávačskou hrdost“ hodit za hlavu a přijmout novou NBA bez pevně daných pozic.

Ve Wizards to dokonce může být jeho trumf. Kádr je poskládaný poměrně tradičně a hlavně základní pětka asi dělá svým typologickým složením basketbalovým puristům radost. John Wall – jasná jednička, point guard. Bradley Beal – klasická dvojka, shooting guard. Otto Porter – bezpochyby trojka, small forward. Markieff Morris – učebnicová moderní čtyřka se střelbou z dálky, power forward. Marcin Gortat – jasná pětka, pivot ze staré školy (možná až moc staré; dnešní pivoti mají být nebezpeční i kolem trojky).

Satoranský může do těchto pevně zavedených pořádků vnést univerzálnost, může být jakousi divokou kartou na více postů. Brooks po něm chce poměrně razantní změnu, ale věřím, že český hráč si s ní poradí a svou hru změní. Basketbalové IQ (ale vlastně i to „obyčejné“) má na mimořádné úrovni. To je jeho největší výhoda.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud