Adam Sušovský
18. července 2016 • 20:57

Šanci má hráč, kterého už vypískali. Třinec dráždí fanoušky a riskuje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na hráčském trhu finančně silný Třinec nemá konkurenci, blýskl se i letos. Záruka gólů přišla v podobě žádaných borců Jakuba Petružálka a Martina Růžičky. Ve světle skvělých kaufů teď ale ještě více vyčnívá ten z kategorie pokus - omyl. Oceláři zkoušejí Štefana Ružičku. Útočníka, který rok hokej nehrál a čelí ve městě kritice i posměchu fanoušků. To je risk. Dolehnout to může na celý tým.



Štefan Ružička? To jako fakt? Taková je na internetu nejčastější reakce náročných třineckých fanoušků, kteří se ve svých příspěvcích navrch jednatřicetiletému hráči vysmívají. Nešetřili ho na Facebooku před rokem, když Třinec opouštěl. A nešetří ho ani teď, když se do Werk arény vrací.

Slovenský útočník, který si zahrál NHL a pak dlouhá léta válel v Rusku a slovenské reprezentaci, minulou sezonu hokej nehrál. Dobrou výchozí pozici do restartu kariéry na místě, kam by se v jeho pozici vracel spíš jen blázen, si navíc sám neudělal ani v pondělí. Šanci promluvit k fanouškům odmítl. Přítomné novináře odpálkoval slovy, že jim rozhovor nedá, protože neví, co by jim říkal.

Despekt v Třinci si Ružička vysloužil kvůli „informaci“ šířící se městem o jeho (ne)oblíbenosti v kabině a údajně přemrštěném platu během pouhých 25 zápasů, které tam kdy odehrál. Paradoxně si v nich nevedl vůbec špatně, s 18 body (4+14) byl v té fázi sezony nejproduktivnějším hráčem Ocelářů.

Werk aréna na něj i tak během zápasů pískala a vyvolávala ironicky jeho jméno. Situace to byla o to více bizarní v tom ohledu, že se tak dělo v průběhu finále extraligy, ve kterém Třinec od začátku série s Litvínovem ztrácel. Právě neklidná atmosféra kolem týmu se tehdy dost možná podepsala pod to, že Ocelářům pohár v posledním sedmém zápase na domácím ledě unikl.

Proto je překvapivé, že se v Třinci Štefan Ružička objevil na tréninku, aby tam zabojoval o smlouvu na příští sezonu. A to jak z pohledu hráče samotného, že v sobě vůbec našel chuť vracet se zrovna tam (vlastně si spíš myslím, že si za touhu to v Třinci ještě všem ukázat zaslouží spíš respekt), i z pohledu GM Pavla Marka, že do toho vzdor oblíbenosti hráče v táboru vlastních příznivců, vůbec jde.

Třinci se povedly zajímavé kaufy

Letos se mu přitom povedly zajímavé kaufy, kterými už tak nabitý tým výrazně posílil a vytvořil v soupisce znovu velký přetlak a konkurenci. Na hráčském trhu získal dvě možná nejžádanější posily léta. Jakub Petružálek i Martin Růžička by měli být zárukou gólů, absolutní esa do útoku. Stát se oporami, jejichž drajv Třinci v minulé sezoně zoufale chyběl, s nimiž může Třinec zase hrát o titul.

Nutno totiž také dodat, že Oceláři v létě nijak výrazně neoslabili. Odejiti Vladimír Svačina či Radoslav Tybor hráli vyloženě hluboko pod své možnosti. Jediným problémem pro klub může být stále ještě nedořešený odchod kapitána Rostislava Klesly, který se s vedením klubu nerozešel v dobrém a celý tenhle rozvod ještě bude mít dost dramatickou a nejspíš ne úplně příjemnou dohru.

Manažeru Pavlu Markovi je při každém třineckém neúspěchu také vyčítáno, že při nákupech a vytipovávání posil hledí jen na jména a jejich zvuk. Ne na to, co by měly týmu přinést. Dost podobně teď může být probírán právě již zmíněný Štefan Ružička.

Pokud tenhle útočník v klubu v létě získá i smlouvu, bude pod drtivým tlakem ochozů hned od prvního kola. Mnozí v Třinci by totiž už teď místo něj ve třetí formaci raději viděli třeba dvaadvacetiletého odchovance Radima Matuše, jenže toho se klub možná na úkor zmíněného třicátníka ze Slovenska zbavil a poslal jej na hostování do Karlových Varů.

Ružička taky může pochopitelně válet a být v Třinci zaslouženě. Nikde není psáno, že po roční pauze od hokeje nenaváže na výkony z Omsku či Ufy a nakonec se stane v Třinci lídrem, kterého tým potřebuje a kterému bude ze strany kotelníků vše bleskově naprosto odpuštěno. Jeho hokejová minulost dokazuje, že na to má.

Jenže teď to bude mít zatraceně těžké, a to nejen kvůli krátkodobému konci kariéry. Z hlediště mu nebude odpuštěna jediná chyba, bude pod obrovským tlakem. V konečném důsledku to může ublížit nejen jemu samotnému, ale také celému týmu. Pískot vlastního publika ještě nikdy nikomu nepomohl.

Troufám si říct, že tady Třinec vzhledem k síle kádru riskuje zbytečně moc… 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud