Jakub Dvořák
18. září 2016 • 20:18

Paličatý Mourinho se nezměnil. V United úřaduje po svém a tým trpí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři porážky v řadě během jedné sezony zažil José Mourinho naposledy před 14 lety v době, kdy ještě trénoval v Portu. V žádném jiném angažmá hvězdný kouč takové zaváhání nikdy nedopustil. Až nyní v Manchesteru United, v klubu, do kterého přišel jako spasitel. Tuto roli však zatím vůbec nenaplňuje. Navenek působí dojmem umanutého trenéra, který nechce vylézt ze své ulity a nehodlá měnit své zažité způsoby. A to může být pro „rudé ďábly“ velmi nebezpečné.



Když anglický velkoklub v létě oznámil, že se dohodl na spolupráci s jedním z nejúspěšnějších trenérů současnosti, zdál se tento tah jako geniální plán. Kdo jiný by měl rekonstruovat zbídačený tým United po působení Davida Moyese a Louise van Gaala? A tak vše v klubu podřídili Mourinhovi .

Vedení se pustilo do mohutného posilování. Dorazil šikovný Henrik Mchitarjan z Dortmundu, ikona PSG Zlatan Ibrahimovic a to nejlepší si vedení United schovalo na závěr. Obří, téměř třímiliardovou investicí do Paula Pogby naznačilo, že to s návratem na vrchol myslí opravdu vážně.

Na první pohled se zdálo, že vše bude klapat. Mourinho si připsal čtyři soutěžní výhry v řadě a nikdo neměl důvod ke kritice. Nebo hru United alespoň neřešil. Velká změna nastala po městském derby s Manchesterem City, které od nové sezony trénuje Pep Guardiola. Ligový šlágr dokonale nastavil všem fanouškům „rudých ďáblů“ zrcadlo, ve kterém se zjevily všechny trable United.

City svého rivala bez větších problémů ničilo. Názorně bylo vidět, co oba trenéři v klubech během letní pauzy stihli změnit. Guardiolův tým v utkání dominoval, podnikal nebezpečné kontry a pokaždé, když mohl, snažil se udeřit. To Mourinhovi svěřenci působili mdle. Moderní ofenzivní fotbal jim nic neříkal. Jejich hra neměla žádnou tvář. Místo, aby se tým snažil o atraktivní fotbal, raději vyčkával na to, kdy soupeř udělá chybu, což nemohlo dopadnout jinak, než přesvědčivou výhrou City.

A právě velký Mourinhův rival z dob působení ve Španělsku, jako kdyby spustil lavinu průšvihů. Hned po derby přišla porážka v Evropské lize na půdě Feyenoordu, následně hvězdný kádr podlehl v lize Watfordu.

Problémy United? Hráči a chyby sudích, tvrdí Mourinho

Zatímco na Ostrovech několik týdnů přihlíželi tomu, jak si posila za tři miliardy Paul Pogba při zápasech bezmyšlenkovitě běhá po hřišti, kapitán Wayne Rooney se marně snaží být lídrem a dravé mládí na rozdíl od minulé sezony už netáhá klub z bryndy, sebereflexe u portugalského kouče nikde. Za špatné výkony dle jeho vyjádření mohli hráči, nebo špatné verdikty sudích – jak mourinhovské, že?

Přesně tak začínal Portugalcův konec v Chelsea při jeho posledním působení. Tehdy se vnitřní vztahy po mistrovské sezoně rozvrátily tak zásadně, že se část kádru proti věhlasnému kouči otočila zády a londýnský klub se topil v hluboké krizi, která vyvrcholila trenérovým odvoláním.

Do takové mizérie mají v Manchesteru sice ještě daleko a Mourinho má stále čas dokázat, že patří mezi světovou špičku, nicméně dosavadní herní projev klubu, práce s hvězdami a věčné svalování viny na druhé nevěstí nic dobrého.

Pokud si 53letý trenér stále myslí, že psychologické metody a předvádění neatraktivního stylu, které platily před x lety, mohou fungovat i dnes, je to cesta do pekel. Fotbal se vyvíjí a dnes je úplně někde jinde. Pokud na tento fakt Mourinho nepřistoupí a nezmění svůj pohled na věc, může být na Old Trafford pořádně zle.

Zklamaní hráči Manchesteru United po prohře s Watfordem
Zklamaní hráči Manchesteru United po prohře s Watfordem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud