Jakub Hlaváč
20. prosince 2014 • 21:03

Problém nemá jen Růžička. Problém má celý český hokej

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět zápasů, pět proher. Hodně nelichotivý zápis má po porážce s Finskem (2:3sn) česká reprezentace v aktuální sezoně. Bohužel je pouze odrazem skutečnosti, v Evropě rozdělených sil. Trenér Vladimír Růžička má problém vzhledem k mistrovství světa. Český hokej vzhledem k budoucnosti.



Snaží se udělat práci, která je poněkud nevděčná. Na mezinárodním fóru vzdělávají muže, kteří s ním nemají žádné zkušenosti. Kormidelníci národního mužstva podepsali úvazek, který je stojí hodně psychických sil.

Pokud je za výsledky obvykle zodpovědný trenér, v případě českého hokeje je za něj aktuálně odpovědný zástup činitelů z dob minulých. Protože ať už bude reprezentaci skládat Růžička, Alois Hadamczik nebo znovu Vladimír Růžička – vždy dojde ke stejnému závěru.

Není moc kam sáhnout. Ačkoliv měl každý z obou výše zmíněných koučů své oblíbené koně, kterým věří víc než druhý, v obou případech jich bylo jaksi málo. A postupem času jich stále ubývá a ubývá. Propast za Švédy či Rusy tím pádem roste.

Pět porážek za sebou není smůla. Není to náhoda. Nic takového. Je to odraz extraligy, která není schopna připravit své účastníky na vyšší level hry. Je to odraz výchovy obránců, kterých se nedostává. Je to odraz práce, která se neudělala.

Zda se může začít karta za pár let zase obracet naznačí blížící se mistrovství juniorů. Aby se obracet skutečně začala, to pak záleží na každodenní práci s mládeží a její podpoře. Pokud se nezlepší, bude možno vyhrát. Ale nikoliv vyhrávat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud