Jan Vacek
8. října 2015 • 16:35

Jürgen Klopp, ten pravý? Liverpool jeho živelnost nutně potřebuje

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potácení se odnikud nikam, zabřednutí do průměru. Tak s výjimkou jedné obdivuhodné sezony vypadá v posledních letech Liverpool. Slavná značka, vždycky pomýšlející na nejvyšší pocty. Na nějakou dobu potlačená. Nyní má období skomírání ukončit. Na Anfield Road přichází Jürgen Klopp. Muž, který má způsobit v klubu od řeky Mersey zemětřesení.



Nezáživnost. Takové slovo nejlépe vystihuje způsob, jakým se Liverpool od roku 2010 prezentuje. Tehdy klub opustil oblíbený (a úspěšný) kouč Rafael Benítez, hra rázem ztratila šmrnc. Ano, našla by se výjimka.

Tou byla sezona 2013/14, kdy „Reds“ se Suárezem, Sterlingem a Sturridgem šturmovali do posledního dechu za mistrovským titulem a stříleli spoustu gólů. To je ovšem všechno. Předtím i potom to ze strany Liverpoolu přílišná zábava nebyla.

Trenéři Roy Hodgson, Kenny Dalglish a naposledy i Brendan Rodgers nedokázali do mužstva vnést potřebnou jiskru, nadšení. Jak chladně navenek působili, tak byla nesexy a unylá i hra samotného mužstva. I přes desítky milionů liber, které do posil v posledních dvou letech Rodgers napumpoval, se klub do úplné špice Premier League nevrátil.

A tak přišel logický krok. Prakticky už od nedělního odvolání trenéra Brendana Rodgerse bylo nad slunce jasné, jak směrem se situace v Liverpoolu vyvine. Klub dlouhodobě jednal s Jürgenem Kloppem. Podle britských médií je už vyjednávání u konce.

Vedení Liverpoolu udělalo nejlepší možné rozhodnutí, jaké v danou chvíli mohlo. Ukázalo totiž na muže, který se od svých předchůdců snad už víc lišit nemůže.

Pamatujete na jeho úspěšnou anabázi v Borussii Dortmund? Jak ve své oblíbené teplákovce po každém vstřeleném gólu rozjařeně skákal u postranní čáry? Jak gestikuloval směrem k fanouškům? Jak neváhal vyplísnit rozhodčího, když měl pocit, že bylo jeho mužstvu ukřivděno?

Přesně takový Klopp je. Živelný, charismatický, zvyklý rvát se za svůj tým do roztrhání těla. Do letargií zatuchlé kabiny „reds“ vnese svěží vítr, svým přístupem si dokáže mužstvo získat. Povede se mu docílit toho, že pro něj budou hráči připraveni položit duši, na hřišti odevzdají maximum možného. A fanoušci? Mezi nimi je už nyní polobohem, přijetí a následné vztahy budou více než vřelé. Což v případě tří výše jmenovaných trenérů rozhodně nebylo pravidlem.

Samozřejmě, nelze čekat, že Liverpool už v téhle sezoně zaútočí na mistrovský titul. Bude nějakou dobu trvat, než se Klopp sžije s novým prostředním, s novou soutěží. A než si vymodeluje skladbu týmu k obrazu svému, aby mohl rozjet svůj oblíbený útočný festival.

Jeho láska k fotbalu a nadšení jsou ovšem zárukou, že věhlasný klub začne znovu šlapat na maximální obrátky. A to hned od úvodu. Nehledě na to, že Coutinho, Firmino, Sturridge či Can jsou hráči světové extratřídy. Jen potřebují odbrzdit a popostrčit kupředu. A o to se Klopp postará.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud