Jonáš Bartoš
22. dubna 2016 • 14:03

Šance pro „Johnnyho“. Holenda si může zachránit místo v Plzni

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle scénář už se v Plzni jednou odehrál. Přesně loni, na jaře 2015. „Johnnyho“ Holendu vytáhl na plac trenér Miroslav Koubek v závěru ligy, kdy se lámala bitva o titul. Přesně to samé činí v aktuální sezoně Koubkův nástupce Karel Krejčí. V neděli na Letné také postaví na hrot svého udatného bijce. Vzpomene si Holenda na to, jak na Spartě před rokem parádní akcí načal cestu za klíčovým plzeňským vítězstvím 2:0? Nebo bude pokračovat v matné sezoně, v níž zatím vstřelil jediný gól?



Nebýt Ďurišova a Krmenčíkova zranění, Holenda by starty zřejmě dál sbíral po minutách. Do té chvíle plnil roli náhradníka, při formě slovenského útočníka nebyl důvod cokoliv měnit. Jenže osud zřejmě chtěl, aby tenhle udělaný pracant šel na Spartě znovu do akce. Pokud tedy pokopaného „Johnnyho“, jak mu ve fotbalovém prostředí všichni říkají, pustí do boje zdraví.

Holenda se skácel bolestí k zemi v závěru minulého kola proti Zbrojovce, všem na lavičce Viktorie zatrnulo. Třetí útočník na marodce by nejspíš znamenal, že na hrot by musel někdo z ofenzivních záložníků, pravděpodobně Kopic, Petržela nebo Kolář .

Podle dostupných informací ale Holenda duel na Letné stihne, do těžké bitvy by měl jít od začátku. Plzeň stejně nemá moc na výběr. Záda mu aktuálně kryje Pavel Fořt, třetiligová výpomoc připravená maximálně na závěrečné úseky zápasů.

Holenda od zranění Ďuriše dostal prostor od začátku proti Zlínu a Brnu. Gólově se neprosadil, trenér Krejčí připustil, že mu chybí vyhranost a zápasový rytmus. Zejména doma s Brnem se nedostával včas do gólových prostorů, kde by možná rozjetý Ďuriš dokázal být.

Vzpomínka na loňské jaro

Situace v plzeňském útoku před největší bitvou jara není optimální, trenér Krejčí neskrývá obavy. Holenda ale zcela jistě bude plný odhodlání dokázat, že se na něj jeho parťáci mohou spolehnout.

Situaci na Letné mu může zpříjemnit i vzpomínka na loňské jaro. Holenda druhou polovinu sezony rovněž začínal jako náhradník, kryl záda Aidinu Mahmutovičovi . Kolo před duelem se Spartou ale poprvé od trenéra Koubka dostal šanci od začátku, proti Spartě pak po nádherné akci otevřel skóre. Dvakrát se prosadil i proti Příbrami a významnou měrou přispěl k ligovému primátu. Popěvek „Johnny Rakeťák“ mezi plzeňskými příznivci rychle zlidověl, útočník se u kotle těší značné oblibě.

V srpnu 31letý hráč je zarputilým bojovníkem, úderníkem do vápna soupeře. V některých momentech mu schází potřebná rychlost, což je asi jeho největší handicap. Špitá se o tom, že v létě by ho v Plzni mohl vystřídat navrátilec Marek Bakoš, který se rozehrál v Liberci, ačkoliv má Holenda platný kontrakt až do června 2017.

Na Spartě dostane jedinečnou příležitost, aby své šéfy v kancelářích přesvědčil, že do plzeňské šatny stále patří.  

Sparta - Plzeň: Gól Jana Holendy na 0:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud