Karel Häring
27. února 2017 • 15:20

Prognózy naruby? Zatím je čas. I když v případě Sparty asi ne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předsezonní prognózy, ať už na podzim nebo na jaře, jsou pro novináře ošidné. Nikdy nemůžete trefit drtivou většinu. Pokud by se to někomu dařilo, mohl by odevzdat průkaz Klubu sportovních novinářů a živit se sázením.



Při predikci většinou vycházíte z aktuálních i zákulisních informací, k tomu přidáte nějaké zkušenosti. A když máte dilema, tak se občas nakloníte k názoru hlavního proudu nebo takovému, který tolik neublíží, když nevyjde (No jo, kdo to mohl čekat!?). Trochu se za něj schováte.

Upřímně, v podobném duchu jsem se rozhodoval v předjarním blogu u otázky, jestli Andreas Ivanschitz uspěje v Plzni. Váhal jsem dlouho, protože nebylo málo případů, kdy přišel cizinec s dobrou reputací, ale v naší soutěži, byť nepatří mezi ty nejlepší, se neprosadil (ne vždycky dostali adekvátní čas). Nakonec jsem se přiklonil, že ano. Přiznávám, byla to sázka na „jistotu“.

Každopádně první dvě jarní kola nabourala předstartovní prognózy. Slavia se bála, že jí zimní pauza ublíží, ale navázala skvěle. Po suverénní výhře ve Zlíně v podzimní derniéře (4:0) porazila Jihlavu 2:0 a v sobotu zdemolovala Příbram 8:1. Jaro začala tak, jak podzim skončila.

Plzeň: nehrajete to špatně, ale je to takové mdlé

To samé se dá říct o Plzni. Ovšem v tomto případě nejde o splněné přání. Viktoria pod Romanem Pivarníkem po podzimu vedla ligu, ovšem herně to nebylo ono. Trenér spoléhal na zimní pauzu a větší časový prostor, aby dostal do hráčů své představy. I proto zůstala hlavním favoritem.

Jenže při prognózách se tak trochu pozapomnělo na to, že čtyřnásobný mistr sice inkasuje nejméně gólů od nástupu úspěšné éry (průměr 0,5 na utkání), ale taky jich nejméně střílí (1,6). V posledních osmi ligových duelech se trefil jen devětkrát (dostal dva).

Viktorii zatím schází šmrnc. Slovy řezníka Čermáčka (v podání Jiřího Císlera), který v prvním dílu Básníků režíroval ochotnicky spolek: „Vy to nehrajete špatně, pane profesore, ale je to takové mdlé.“ Teď se ukáže, kterým směrem se to vrtne. Už žádné alibi nepomůžou. Teď a tady. Ve 13 zbývajících zápasech.

CELÝ SESTŘIH: Zlín - Plzeň 0:0. Domácí nedali šance
Video se připravuje ...

Slavia: viděli jste, jak moc chtěl dát Tecl gól?

Už zmiňovaná Slavia jede. Má formu, velmi dobrý a hlavně široký kádr. Viděli jste, jak moc toužil Stanislav Tecl dát coby střídající gól? Každý hráč musí ve velké konkurenci využít svůj prostor na hřišti. Zároveň je z mužstva cítit obrovská touha. Taková ta, co vás nese na vlně, nehledíte nalevo napravo a svištíte. Nikoho a ničeho se nebojí. Jako v minulých letech Plzeň.

CELÝ SESTŘIH: Příbram - Slavia 1:8. Ngadeu dal hattrick, zářil i Sýkora
Video se připravuje ...

Sparta: klíčový je první gól

A pak je tady Sparta. Ne že by v prognózách nějak výrazně bodovala. Ale zatím je to jednoznačné zklamání. Na konci podzimu jsem napsal blog s titulkem „Nová Sparta bez balonu nudí i imponuje. Kudy půjde dál?“ (Celý blog ČTĚTE ZDE>>>) Ve zkratce: za velmi složitých podmínek dokázal David Holoubek vytěžit téměř maximum. Byť za cenu defenzivního fotbalu bez míče.

Jaro musí ukázat, jestli fotbal, který spíš nudil, byl vynucen okolnostmi nebo se stane dlouhodobější tváří Letenských. Zatím platí druhá varianta, stejně jako to, co o klubu platilo na podzim. Klíčové pro výsledky Sparty je první gól.

Pod Holoubkem otevřela skóre desetkrát (v lize a EL), pak se zatáhla a čekala na brejky. Všechny zápasy dovedla ke třem bodům. Jenže v případě, že skóroval jako první soupeř, otáčela velmi složitě. Uhrála bod v Brně, prohrála v Plzni, na Interu Milán, kde jí však o nic nešlo, alespoň remizovala s Rostovem, kterému už v součtu vedení 5:0 taky o nic nešlo. A teď nechala body čerstvě v Jablonci. Na severu Čech vypadala bez energie i bez vnitřní síly. Slabě.

Pro Holoubka to není jednoduchá situace. S vynikajícími výsledky u mládeže, ale s minimem zkušeností z „velkého“ fotbalu, dostal džob, po kterém mnoho jiných marně touží během své kariéry. Když přijdete na nové místo, chcete dělat věci podle stylu, který vás posunul nahoru.

Jenže mezi dorosteneckým a dospělým fotbalem je stále rozdíl, mimo jiné v kabině. Brzy zjistíte, že ne všechny věci jsou přenositelné a musíte dělat kompromisy. Logicky se dopouštíte chyb z nezkušenosti, protože vývoj prostě nepřeskočíte. To neplatí jen ve fotbale.

CELÝ SESTŘIH: Jablonec - Sparta 3:1. Domácí rozhodli v úvodu, pálil Mehanovič
Video se připravuje ...

Znamená to tedy, že Slavia získá titul? Z Ivanschitze bude v upachtěné Plzni flop? A Spartě sázka na mladého kouče nevyjde? Samozřejmě že to po 18. kole není vůbec jasné. Fotbal je sice jednoduchá hra, ale cesta k úspěchu je ohromně komplikovaná. Na to, jaký nespočet faktorů ovlivňuje výsledky, a tím pádem i konečné pořadí, je ve fotbale (i v dalších sportech) velký prostor pro rychlé soudy. Ať už od nás z médií, expertů či fanoušků.

Všechno se ještě může otočit. Slavia hrála na jaře s týmy ze sestupového pásma, první těžký test ji čeká v neděli s Plzní, která má z boje o titul mnohem větší zkušenosti. Umí si počkat. Ztráta Sparty není nijak extrémní, navíc o víkendu jeden z první dvojice ztratí, případně oba. Proto v tuto chvíli nemá cenu měnit o 180 stupňů předjarní tipy a dělat závěry. Teď to teprve začíná…

Ale v blogu věnovaném z velké části prognózám, se na závěr jedna hodí. S pomocí upraveného výroku liberecké kabiny: „Hřebík ve Spartě, titul v Liberci.“ Momentálně platí: „Hřebíkovy trenérské děti na Letné, titul v… někde jinde.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud