Martin Hašek
22. prosince 2014 • 23:00

Sportovec roku 2014? V každé hospodě by to byl někdo jiný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to oslava českého sportu, kde vyhrávají vlastně všichni. Z nejlepší desítky v anketě Sportovec roku ale nakonec vždycky zbude devět „poražených“ a zrovna v extrémně úspěšném roce, jakým byl ten letošní, to působí jisté napětí.



Stačí si srovnat jenom vítěze tří nezávislých fór. Sportovcem roku v tradiční anketě Klubu sportovních novinářů je wimbledonská vítězka Petra Kvitová . Čtenáři deníku Sport a webu iSport zvolili historického mistra světa v judu Lukáše Krpálka. Panel padesáti českých sportovců pak pro Sport Magazín vybral rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou , která v počtu olympijských medailí dohnala Emila Zátopka .

Všechny tyto volby jsou legitimní, všechny ale budí emoce. Olympijští hrdinové se v pondělí podivovali, že vítězkou není žádný z medailistů ze zimních Her v Soči.

Skifařka Knapková? Olympiáda je pro mě nejvíc! Veslař Synek cítí lehounké zklamání. Oštěpař Veselý bere olympiádu jako nejvyšší metu.

Na druhou stranu, manažer líhně tenisových hvězd Miroslav Černošek se zase v předvečer vyhlášení novinářské ankety veřejně durdil nad hlasováním sportovců, kteří podle něj podcenili výkon „jeho“ Petry Kvitové.

Je tu spor. Už jenom proto, že anketa Sportovec roku je nejstarší v českých zemích, s vítězstvím je spojená prestiž a solidní finanční odměna. Ale ve hře je daleko víc, symbolické ocenění za životní výkony, které už se třeba nemusí opakovat. Jakkoli se zdá, že Česko žije ve zlatém věku sportovních superhrdinů, každý jejich triumf je malým zázrakem.

I proto je tak těžké vybrat jednoho šampiona. Všechny výkony jsou skvělé, a tak novinářům občas pomáhají další kritéria. Třeba velký příběh nebo všeobecná popularita sportu. Letos bylo jasné dopředu, že vítěz se nebude zamlouvat úplně všem. Protože kandidátů na triumf bylo prostě příliš mnoho.

Sportovní novináři rozhodli, vítěz je tedy jasný. Je docela dobře možné, že štamgasti deseti českých hospod by našli deset různých vítězů. Ale to možná není zase tak špatná zpráva.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud