Martin Hašek
28. listopadu 2017 • 14:56

Vrácené medaile biatlonistkám: Pošťák zvoní šestkrát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Moc dobře si pamatuju, jak jsem koncem olympiády v Soči seděl na tribuně běžkařského areálu Laura v Krasnaje Poljaně. Byl to krásný den, slunce pálilo a stadion bouřil nadšením, protože maraton na 50 kilometrů skončil totálním triumfem domácích Rusů. Ani s pomocí nadhledu novinářské neutrality jsem si nemohl pomoc a říkal jsem si: Tady něco smrdí.



Byl to tehdy poslední olympijský závod Lukáše Bauera , protrápil se v něm k 31. místu, takže mu pozdější medailové přesuny kvůli dopingovým obviněným Alexandra Legkova a Maxima Vylegžanina na stupně nepomůžou. Rozpad ruské medailové trojice z bruslařské padesátky v Soči ale vidím jako symbol, že špinavcům všechno neprojde.

Nejčerstvějším případem je diskvalifikace ruských biatlonistek, která přihrála bronzové medaile z Her 2014 českému kvartetu. Je to trošku paradox, protože česká štafeta tehdy nebyla kvůli katastrofálnímu výkonu na střelnici medaili blízko. Ale i tak vybojovala čtvrté místo, z kterého je teď zasloužený bronz.

Dodatečné medaile jistě sportovcům nenahradí živé zážitky, radostné emoce přímo na místě. To je samozřejmě vždycky smutné. Je ale důležité, aby za kariérou čistých sportovců zůstávaly spravedlivé statistiky.

Navzdory všemu tomu zmatku, který mění výsledky léta po konci závodů. Nedá se svítit. Je to lepší než život ve lži.

Na světě jsou určitě lidé, kteří by raději zůstávali omámeni výkony Lance Armstronga při Tour de France a opájeli se mámením o jeho unikátních výkonech, navíc podpořených lidskou osobností bojovníka proti rakovině. Pravda je krutá, ale i tak je pro svět lepší, že se jeho lži provalily.

Pro světový sport je nesmírně důležité, že se dopingoví špinavci čím dál častěji dočkávají trestu, a že jejich čistí soupeři zabírají jejich místa ve výsledcích.

Český sport už zpětně získal šest olympijských medailí a stále se může stát, že poštou dorazí ještě nějaké další.

Stále nejasná je situace kolem estonských běžců na lyžích Andruse Veerpalua a Kristiny Šmigunové-Vähi, jejich případná prokázaná provinění na OH 2006 v Turíně by mohly přihrát Lukáši Bauerovi zlato z klasické patnáctky a Kateřině Neumannové zlato ze skiatlonu.

Podle člena Mezinárodního olympijského výboru Emmanuella Mora odhalily zpětné testy vzorků z Turína nejméně čtyři pozitivní testy a spekulovalo se, že jde právě o oba estonské běžkaře.

Šmigunová-Vähi už v prosinci 2013 obdržela vyrozumění, že po zpětném přezkoumání byl její test z Turína pozitivní. Vloni na podzim měla její případ posuzovat sportovní arbitráž CAS v Lausanne. Žádné oficiální zprávy však zatím nejsou známy.

Koukalová ozdobila kamion biatlonové reprezentace. Lidé se otáčí, směje se Rybář
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud