Stanislav Hrabě
8. prosince 2014 • 17:15

Šť(č)astná ruka? Prodávat bez náhrady může Teplice mrzet

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bosenský rychlík Aidin Mahmutovič do Viktorie Plzeň za deset milionů korun, mladík Egon Vůch tamtéž za osm. Kapverdský šikovný leváček Nivaldo se ocitl na listině vytipovaných posil vícero klubů, nejusilovnější se zdá být Jablonec a rovněž chrastí miliony. Teplice pouštějí za docela slušné částky své hráče, přičemž nejde o rozprodání mančaftu v čase finanční krize.



Málokterý český klub se dokázal v poslední době šikovně orientovat na fotbalovém trhu jako Teplice. Vychovat či levně získat neznámé fotbalisty a pak draze prodat. Lákavá přestupní politika. A zase tým vybudovat, vyšperkovat ho lákavým zbožím pro další transakce. Vycházelo to náramně.

Odchovanec Štěpán Vachoušek je dosud nejdražších hráčem české ligy, v roce 2002 přešel do Slavie Praha za 35 milionů kč. V roce 2010 byl zhodnocen znovu při hostování do Sparty, dosud v severočeském klubu předává zkušenosti následovníkům. A co Martin Fenin, vicemistr světa 2007 do 20 let! Jeho stomilionový odchod v roce 2008 do Eintrachtu Frankfurt stabilizoval finančně klub na dosti výraznou dobu.

A máme tu i cizince, získané za hubičku. Nejlépe se vydařil bosenský střelec Edin Džeko, dnes  hvězda Manchesteru City. Neznámý dlouhán se v Teplicích rozvinul a v  roce 2007 odešel do německého Wolfsburgu rovněž za devítimístnou částku.

Zájem o teplické hráče dokazuje, že se politika komerční přípravy hráčů na přestupový trh nadále daří. Je ovšem otázka, jak dlouho? Bosenské hráče měl výborně zmapované trenér Jiří Plíšek, současný kouč Zdeněk Ščasný těží rovněž ze znalosti zahraničního prostředí, především řeckého a maďarského.

Dosud šťastná ruka se však může utrhnout. Plná pokladna je jistě chvályhodná věc, avšak vyčpělý hráčský kádr, nepodaří-li se najít dostatečně kvalitní náhradu, může v důsledku představovat mnohem větší ztrátu. I finanční.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud