Zdeněk Janda
10. dubna 2014 • 14:00

Jágr a světový šampionát? Dávalo by to smysl pro něj i pro Růžičku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Devils jsou bez play off. Definitivně. Zázrak, po kterém volal Jaromír Jágr, neklapl. Kouč Vladimír Růžička zase volal hvězdnému číslo 68, ale ani to neklaplo. Zatím se nedovolal... Existuje přesto šance, že by si 42letá legenda prodloužila sezonu na mistrovství světa. Dává to smysl. Proto je logické, že se o to trenér Růžička pokouší.



Jágr a mistrovství světa? Tohle téma ožije pokaždé, když se nejproduktivnější Evropan v historii NHL buď se svým týmem nedostane do play off, nebo vyhučí ze Stanley Cupu brzo. Pokud jde o druhou možnost, bývaly to zbytečné pokusy. Pochopitelně. Psychicky i fyzicky vyšťavený útočník se necítil na to, aby ze dne na den měnil šířku kluziště a naskakoval do rozjetého reprezentačního vlaku.

Ale pokud jde o první možnost, naděje žije. Jágr zatím za dvacet let v NHL nepostoupil do play off dvakrát. A v obou případech startoval na šampionátu – jak v roce 2002 ve Švédsku, tak potom o dva roky později na domácím bedlivě sledovaném turnaji v Praze. Na mistrovství světa hrál i v letech, kdy působil v ruském Omsku.

Jágra teď pochopitelně štve, že Devils přišli o play off. Má rovněž plnou hlavu starostí s Kladnem, které se nezadržitelně blíží pádu do první ligy. Navíc zatím v sezoně odehrál všechny zápasy za Devils, k tomu byla i olympiáda. Je extrémně vytěžovaný. Proto je ve 42 letech pochopitelně fyzicky i psychicky vyšťavený. To je jasné.

Přesto chápu Růžičku, že o Jágra stojí. V reprezentaci mu chce svěřit jinou roli. Dopředu se s ním domluví na menším vytížení, od začátku turnaje by ho nepřetěžoval. Domluvili by se i na možném volnu, nemusel by odehrát všechny zápasy. Šetřil by ho na klíčové zápasy. Hlavně na čtvrtfinále.

A co víc – fanoušci v Jágrův start v Bělorusku mohou věřit i proto, že sám hráč si uvědomuje, že by mu tak dlouhá pauze bez hokeje uškodila. Devils skončí sezona třináctého dubna, což je na něj nebezpečně brzo. Zvlášť v jeho věku – vždyť další soutěžní utkání by odehrál až téměř za půl roku! Byl by to obrovský rozdíl oproti loňsku, kdy s Bostonem hrál finále Stanley Cupu až do konce června.

Když jsem se s ním zatím velmi neoficiálně a nezávazně během nedávné návštěvy v New Jersey o mistrovství bavil, sám mluvil o tom, že si nedovede představit, že by mu sezona skončila tak brzo... V tu dobu ještě doufal, že i s pomocí ostatních týmů ještě senzačně proklouznou do bojů o Stanley Cup. Teď už je to ale pasé.

Jeho tělo potřebuje odpočinek. Samozřejmě. Ale sám Jágr si uvědomuje, že před svou nejspíš poslední sezonou v NHL by mu tak dlouhé léto spíše uškodilo.

I proto o mistrovství světa jistě uvažuje. Ideálně by skloubil dvě věci – svou touhu pomoct národnímu týmu. A touhu pomoct sobě. Aby byl připravený na další sezonu.

Pokud by to klaplo, hlavně pro fanoušky by to byla báječná zpráva. Protože je třeba si vychutnávat každou chvíli, kdy národní idol obléká národní dres... A co víc - s ním v sestavě je tým o poznání silnější. I s rolí, kterou pro něj Růžička má nachystanou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud