Petr Tomášek
19. srpna 2014 • 20:10

Welsch: Absence Veselého mě nepřekvapila, ale mohl to říct rovnou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká basketbalová reprezentace je v polovině kvalifikačního bloku o Euro 2015 v čele své skupiny, ale jen o skóre. Jedním z lídrů týmu je zkušený Jiří Welsch. Hráč se zkušenostmi z NBA i Španělska se pro isport.cz rozpovídal nejen o probíhající kvalifikaci, ale i o basketbalovém dění ve světě.



V neděli proti Maďarsku jste musel hrát na postu středního rozehrávače místo zraněného Tomáše Satoranského, jak byl těžký posun z pozice křídla?
"V posledních dvou letech jsem zvyklý v klubu i v národním týmu zaskakovat jako rozehrávač, takže z taktického hlediska jsem neměl problém. Spíš to bylo náročné z fyzického pohledu, protože to vyžaduje daleko víc běhání a vydané energie."

Bude ve středu Satoranský připravený?
"Nevím, jestli mám autorizaci sdělovat takovou informaci (smích). Dnes by měl trénovat, a pak se uvidí. Hlavně bude záležet na jeho osobním pocitu."

Jiří Welsch není absencí Veselého překvapen
Video se připravuje ...

V Gruzii jste prohráli o 11 bodů, když vám velké problémy dělal Zaza Pačulija. Jak na něj a jeho spoluhráče zareagujete?
"Pačulija proti nám odehrál extrémně povedený 1. poločas, v tom druhém už se tolik neprosazoval. Spíš se musíme připravit na jejich obranu, kterou nás zaskočili. Oni hrajou „box and 1“, kdy jsou čtyři hráči v zóně a jeden brání osobně Satoranského. Čeká je třetí zápas venku v řadě, tak doufám, že přijedou trochu unavení."

Gruzie zvítězila v Portugalsku o bod až po prodloužení, přitom vy jste Portugalce přejeli rozdílem třídy…
"My jsme jim dali o 40, ale myslím si, že ten výsledek je zavádějící. I jejich tým má svou sílu, což ukázali proti Gruzii."

V kvalifikaci odehrajete šest zápasů během 17 dnů. Dostali jste nějaké volno a máte šanci vidět se s rodinou?
"Já mám výhodu, že bydlím právě tady v Poděbradech, kde má letos reprezentace základnu. Po letech kdy jsem s nároďákem vymetl všechny možné kouty republiky, jsem rád, že můžu být vlastně doma a vidět se s přítelkyní každý den. Volný den jsme měli jen po utkání s Portugalskem."

Z letošního reprezentačního bloku se omluvil Jan Veselý, ačkoli svou účast přislíbil. Co si o jeho absenci myslíte?
"Pro mě to není žádné překvapení. I přes některá prohlášení jsem nečekal, že se Honza připojí. Jeho omluvenku samozřejmě respektuju. Ale odůvodnění, že musí absolvovat zdravotní testy ve Fenerbahce, nezní moc přesvědčivě. Pro mě jako člověka, kdo se dlouho pohybuje v baskebalovém prostředí, to zkrátka neukazuje moc respektu vůči reprezentaci. Bylo cítit, že se mu letos spíš hrát nechce, ale měl to říct na rovinu."

Veselý opouští NBA po třech sezonách, jak se díváte na jeho návrat do Evropy?
"Myslím si, že to je pozitivní krok, který mu pomůže. Raději budu sledovat Honzu hrajícího v Eurolize, než Honzu sedícího v NBA. Strávil v Americe tři spíš neúspěšné roky, takže teď mu působení ve špičkovém evropském klubu pod vedením jednoho z nejlepších trenérů na světě Željko Obradoviče může jen pomoct."

Velký přestup potkal i Tomáše Satoranského, který zamířil na dva roky do Barcelony. Poté by mohl vyzkoušet NBA, měl by tam větší šanci na úspěch než Veselý?
"Uvidíme, jestli do NBA vůbec odejde. Zatím ze Satyho cítím spíš chuť zůstat v Evropě a hrát špičkový basketbal tady. Pro mě osobně bude daleko zajímavější sledovat vzájemné zápasy Satyho s Honzou v Eurolize než v NBA."

Vy jste si vyzkoušel obě soutěže, v nichž se ale vyznává trochu odlišný styl. Která liga je vám bližší?
"Mně víc sedí Euroliga. Jsem rád, že jsem mohl jít do NBA a poznat svět. Ale od svého návratu do Evropy jsem ani jednou nezažil pocit, že bych se chtěl vrátit do Ameriky."

Tamní soutěž ale stále sledujete. Do Clevelandu se vrátil LeBron James a ještě tam má namířeno Kevin Love. Jsou Cavaliers rázem favoritem na titul?
"Příchod Lovea ještě není oficiální, takže s nějakými tipy počkám. Co se týče návratu LeBrona, tak to se může stát jen v Americe (smích). Před čtyřmi lety pálili jeho dresy, že odešel jinam a dnes ho vítají s otevřenou náručí. Ale to je prostě součástí takového cirkusu okolo NBA. Ze začátku mě Jamesovo rozhodnutí překvapilo, ale když jsem si přečetl jeho prohlášení, že ho to táhlo domů a láká ho vést tým talentovaných hráčů, tak to chápu."

Na konci léta se ve Španělsku koná Mistrovství světa. USA jsou jako tradičně favoritem, ale na jejich soupisce nejsou ty úplně největší hvězdy…
"Určitě budou Američané favoritem a i bez top hvězd dali dohromady dobrý tým, ale třeba domácí Španělé určitě nejsou slabší a mohou je hodně potrápit. O to víc, když budou hrát doma."

Vraťme se na chvíli do Čech. Hrajete za Nymburk, který už deset let v domácí lize naprosto dominuje. Nepomohla by mu větší konkurence v podobě dalšího silného celku?
"Nymburk jde pořád dopředu a každým rokem se posunuje jako klub i jako organizace. Spíš je to škoda pro Mattoni NBL. Přece jen je zajímavější sledovat něco, co nevíte jak dopadne. Tady už každý na 99 procent ví, kdo na jaře bude slavit titul."

Nymburk letos posílil váš reprezentační souputník Luboš Bartoň, s nímž jste jako mladíčci zazářili na Euro 99 ve Francii, jak vítáte jeho příchod?
"Je to zajímavé. Ačkoli spolu při reprezentačních srazech sdílíme pokoj, tak i pro mě bylo překvapivé, jak rychle se jeho příchod do Nymburka upekla. My jsme spolu hráli už od 15 let v mládežnických reprezentacích, takže vzpomínáme nejen na tu Francii. Ne, že bychom se utápěli v nějaké nostalgii, ale vždycky si vybavíme nějaké zábavné momenty. Je hezké, že si spolu na stará kolena zahrajeme i v klubu."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud