1. listopadu 2016 • 16:04

#FreeSato. Washington se trápí a fanoušci se ptají: Kde je Satoranský?

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Washingtonu Wizards začali nový ročník NBA dvěma prohrami, ve středu se poprvé představí doma a potřebují se nutně zvednout, aby uklidnili situaci. V této souvislosti se mezi fanoušky začíná skloňovat jméno Tomáše Satoranského. Proč oproti přípravě hraje minimálně, když to týmu nejde? Proč ho trenér víc nezkusí? Český reprezentant zatím sbírá minuty na hřišti po mizivých drobných.



Na podporu českého nováčka v NBA vystoupil server Truth About It, který se na dění ve Washingtonu zaměřuje. Jeho autor Adam Rubin přišel s twitterovým hashtagem #FreeSato a domáhá se toho, aby se Satoranskému dostalo daleko výraznější role mezi náhradníky, jejichž hra je zatím ještě neučesanější než produkce hlavních hvězd Wizards.

Fanoušci se sloganu #FreeSato rychle chytili a na Twitteru už jsou i videa z komicky nepovedených akcí hráčů Washingtonu, jimž zatím kouč dává výrazně větší důvěru.

„Satoranský je přesně tím, co sestava náhradníků potřebuje. Dokáže nachystat střely spoluhráčům, dokáže najet do koše a přihrát. Dokáže zorganizovat útočné akce bez ostudných ztrát. Dokáže udržet rychlejší křídla před sebou a bránit jim ve střelbě. A, možná především, bojuje,“ horuje Rubin za českého rozehrávače.

Ten na sebe ve Washingtonu upozornil akrobatickými kousky během tréninků, v jednom z přípravných zápasů si dokázal povodit i slavného LeBrona Jamese. Pochvaly mu věnoval trenér Scott Brooks. Dá se říct, že Satoranský ve Washingtonu během krátké doby velmi příjemně překvapil.

V jeho prospěch měla hovořit i univerzalita a schopnost zaskočit na více pozicích. Poslední přípravný zápas a dva první duely v sezoně nicméně ukázaly, že ani tato variabilita nemusí stačit.

Satoranský odehrál v premiéře v Atlantě čtyři minuty, následně v Memphisu jen minutu. Rubin si přitom myslí, že je Satoranský lepší záložní variantou jak než Trey Burke na rozehrávce, tak ne Marcus Thornton na křídle.

„Není důvod, aby Satoranský seděl na lavičce na úkol obou dvou,“ podivuje se.

Vzhledem tomu, že v šatně Wizards se mluví o středečním zápasu doma proti Torontu jako o zápase, který je nutnost vyhrát, je nejbližší vyhlídka českého nováčka nečitelná. NBA není soutěží, kde se experimentuje, když přichází první domácí zápas sezony.

Naplňují se tak slova Jiřího Welsche, bývalého hráče NBA, který je pronesl ještě před startem letošního ročníku: „Málokterý nováček přijde a je mu něco dáno. Vše si bude muset získat a to je někdy o trpělivosti. V NBA platí jiné zákony, rotace v týmu je třeba přesně daná. Takže i když se člověk dostane na hřiště a hraje dobře, trenér ho může stejně vystřídat, protože jen vypršel jeho čas. A to jsou momenty, kdy je potřeba zachovat chladnou hlavu a říct si: O. K., můj moment zase přijde, a neřešit to,“ povzbuzuje Satoranského na dálku zkušenější reprezentační kolega.

V situaci, jaké nyní čelí Satoranský, sám byl. „Z vlastní zkušenosti vím, že jsem třeba před svou třetí sezonou hrál v přípravě čtyřicet minut na zápas, a jak začala NBA, hrál jsem jen osm nebo deset,“ připomíná. „Jsem přesvědčený, že (Satoranský) týmu má co dát a bude hrát. Asi to nebude 35 až 40 minut na zápas, ale bude součástí základní rotace. Je to hráč, který umí tým pozvednout a zlepšit,“ říká Welsch.

I Rubin má v tomto směru jasno. „Nepochybuji o tom, že Satoranský jednoho dne dostane před Burkem nebo Thorntonem přednost. Otázkou jenom je, kolik zápasů před tím Washington prohraje, než se tak stane.“

Tomáš Satoranský toho proti Memphisu moc nenahrál
Tomáš Satoranský toho proti Memphisu moc nenahrál

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud