22. listopadu 2016 • 20:18

Satoranský o NBA: Tempo je vražedné, ale spoluhráči už mi věří

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český basketbalista Tomáš Satoranský má za sebou první měsíc v nejslavnější lize světa NBA. V dresu Washingtonu se rychle vypracoval mezi opory týmu a cítí, že mu spoluhráči i trenér Scott Brooks začínají více věřit. Doufá, že už brzy se začne dařit i týmu, který z úvodních 13 zápasů vyhrál jen čtyři.



"Nemáme úplně nejlepší bilanci. Začali jsme špatně na venkovních hřištích a táhlo se to s námi prakticky celý měsíc. Nedokázali jsme vyhrát dva zápasy po sobě a to nás stálo tuhle bilanci, kterou se budeme snažit napravit," řekl Satoranský.

Věří, že pondělní výhra nad Phoenixem tým nakopne. "Předváděli jsme trochu lepší hru jak v obraně, tak v útoku. Pro nás je nejdůležitější hrát dobrou obranu. Na to by se náš tým měl soustředit, ale zatím jsme nedokázali najít správný rytmus," připustil.

Osobně ale zatím může být spokojený. Z náhradníků Wizards má nejlepší statistiky a patří i k nejlépe hodnoceným nováčkům v celé soutěži. V průměru hraje 19 minut na utkání, během kterých sbírá pět bodů, dva doskoky a tři asistence na zápas.

"Mohu být spokojený s minutami, které hraju. Mám docela velikou roli, kdy se střídám na více pozicích. To je pro mě velmi pozitivní a jsem rád, že mi trenér věří. Snažím se hrát každý zápas s větším sebevědomím a už si na tu roli začínám zvykat," popsal.

Lepší pozici už má i u spoluhráčů. "Hlavně v posledních zápasech je vidět, že od spoluhráčů mám mnohem větší důvěru. Věří mi, když mám míč. Vědí, že je budu hledat a vytvářet situace. To se zlepšilo. S Marcinem Gortatem jsme našli chemii, která v některých zápasech fungovala. Když jdu do zápasu, snažím se především dobře bránit, což mě drželo v prvních zápasech na hřišti. To bych neměl ztratit," prohlásil pětadvacetiletý rozehrávač.

Úvodní rozpaky ze hry Wizards podle něj souvisí s mnoha změnami v týmu včetně příchodu nového trenéra. "Máme nový tým a je tu nová filozofie trenéra. V NBA není předsezona tak dlouhá jako v Evropě. Týmy často reagují během zápasů a zlepšují se postupně. Myslím, že si začínáme zvykat na obranný systém, i když nám dělá problém vracení se do obrany. To nás stálo zápas proti Miami. Snažíme se ale zlepšovat zápas od zápasu a je vidět progres," uvedl Satoranský.

Sám si užívá, že může nastupovat proti nejlepším hráčům světa. "Během týdne jsem bránil Kyrieho Irvinga, LeBrona Jamese, Dwyanea Wadea a Carmela Anthonyho. To je až neskutečné. Na tyhle hráče jsem se díval, když jsem byl mladý, a teď mohu hrát proti nim," rozplýval se Satoranský.

Připouští však, že bránit tyto hvězdy je opravdu složité. "I když jsem do toho dával sto procent, jejich talent je tak obrovský, že i přes dobrou obranu vám ten koš dají. Wade je strašně silový hráč, LeBron mi zas nedal koš jen proto, že nedal lehký šoupák. Jinak se ten hráč skoro nedá bránit. Je to pro mě výzva, abych zesílil nebo pracoval na sobě individuálně," dodal.

Už se snažil i zabydlet ve Washingtonu, i když na návštěvu města moc času nemá. "Washington se mi hodně líbí, musím uznat, že je to jedno z nejkrásnějších měst, které jsem zatím v Americe poznal. Času ale moc nezbývá, tempo je vražedné. Zápasy jsou náročné a hrajeme čtyři týdně. Takže během hracího dne se skoro nedostanu ani domů. Do města jdu jen během volna," popsal.

Vzhledem k tomu, že bydlí v hlavním městě USA, měl tak z první ruky i volby amerického prezidenta, které vyhrál Donald Trump. "My jsme pět minut od Bílého domu. Takže se to tu hodně řešilo. Ale řešilo se to v celé NBA. Je to velmi důležitá změna. Ale řekl bych, že většina mých spoluhráčů nešla volit," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud