5. srpna 2009 • 20:36

Basketbalisté nestačili na Estonsko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Čeští basketbalisté zažili smolný vstup do baráže o udržení v elitní divizi mistrovství Evropy. V Tallinnu dnes podlehli Estonsku 65:69, i když téměř celý zápas jasně vedli.



Mladý tým bez většiny zkušených opor sice popíral prognózy, které jej stavěly do role outsidera, a vedl až o 17 bodů, v závěru ale zcela vyhořel v koncovce a nechal Estonce výsledek zvrátit. V dalším zápase baráže přivítají Češi v sobotu v Praze Maďarsko.

Třicet minut jsme hráli velmi dobrý zápas. Hráli jsme velmi koncentrovaně v obraně a soupeře nepouštěli ke střelbě, zatímco sami jsme hráli jednoduše a zvládali rychlé protiútoky, z nichž jsme dokázali dát stejně jednoduché koše.

Pak ale koncentrace odešla a projevila se nezkušenost týmu. Hromadili jsme chyby a nevynucené ztráty," řekl po utkání trenér Michal Ježdík. Češi do utkání nevstoupili nejlépe a rychle inkasovali šest bodů, ale od třetí minuty se nadechli k mnohem lepšímu výkonu.

Dlouhých osm minut nenechali Estonce dát koš ze hry a úvodní čtvrtinu vyhráli 20:12. Důrazná česká obrana a výborný výkon v doskakování pod oběma koši Estoncům neumožnily téměř nic, navíc jim nevycházela ani střelba.

Velmi dobrý výkon vydržel Ježdíkovým svěřencům až do poloviny třetí čtvrtiny, v níž vedli až o 17 bodů, pak ale začali domácí hráči mohutně stahovat.

Pod českým košem začalo být mnohem větší horko, Estonci totiž zlepšili útočný doskok i střelbu, a to nakonec rozhodlo. Na začátku poslední čtvrtiny domácí stáhli rozdíl na šest bodů, a i když koše Sokolovského a Veselého ještě situaci na chvíli uklidnily, Češi už soupeři nestačili.

Vymstil se jim především velký počet týmových chyb: Estonci je nemilosrdně trestali z trestných hodů, tak jako minutu a 14 vteřin před koncem Keerles, který srovnal na 63:63.

"Keerles byl tím X faktorem, který měl ty rozhodující míče. Jeho pozdní nástup do hry také přispěl ke zvratu utkání," uznal Ježdík. Týž hráč za dalších 40 sekund poslal domácí celek do vedení, přesto ještě mohli Češi zápas zvrátit.

Osmnáct sekund před koncem ale Benda nevyužil ani jeden z trestných hodů a domácí basketbalisté už si výhru vzít nenechali. Během posledních 14 minut totiž Čechy přestříleli 39:20.

"Vlastně se nám nepovedlo jen pět minut ve třetí čtvrtině a pět na samém konci. Porážka nás mrzí, byli jsme blíž vítězství, ale kdyby to bylo opačně, tenhle rozdíl bychom v kontextu naší nezkušenosti brali," uvedl český kouč.

V sobotu večer přivítají jeho svěřenci na pražské Folimance Maďary, kteří v souběžně hraném zápase zdolali Ukrajinu 91:67.

"Ukrajina je přitom velmi silná, takže nás nečeká nic lehkého, ale povinnost domácího nám velí vyhrát," uzavřel Ježdík.


Utkání baráže divize A basketbalového mistrovství Evropy mužů:

Estonsko - Česko 69:65 (12:20, 28:39, 42:51)

Nejvíce bodů:
Arbet 17, Sokk 12, Talts a Keerles po 11 - Benda 16, Veselý 12, Slezák 9. Rozhodčí: Cmikiewicz (Pol.), Latiševs (Lot.), Michajlov (Rus.). Trestné hody: 29/21 - 18/11. Fauly: 20:29. Trojky: 6:4. Diváci: 5342.

Maďarsko - Ukrajina 91:67 (18:16, 40:37, 69:55).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud