9. července 2013 • 17:11

Cyklista nemohl ani stát, přesto vyhrál extrémní ultramaraton na 1000 mil

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Craft 1000 Miles Adventure, náročný ultramaraton napříč územím bývalého Československa, má svého vítěze. Triumf ve třetím ročníku získal cyklista Jan Tyxa, který trasu dlouhou 1625 km zdolal za 8 dní, 2 hodiny a 17 minut.



Akce Craft 1000 Miles Adventure je jedním z nejnáročnějších sportovních dobrodružství v Evropě. Závodníci z řad cyklistů, chodců, běžců a koloběžkám se totiž na trati pohybují non-stop a bez zabezpečení. Jede se navíc často extrémním terénem. Králem nevšedního podniku se stal letos Jan Tyxa, který trať absolvoval téměř bez spánku. Ten trať z nejvýchodnější slovenské vsi Nová Sedlice do Skalné u Chebu prolétl v čase 8 dní, 2 hodiny a 17 minut.

„Posledních 440 kilometrů, tedy celý den a noc jel nonstop. Jeho obličej ani neznačil nijak velkou únavu. Krizi prý ale prožil v noci, začínala se mu vysílením už motat hlava a ztrácel rovnováhu. Proto musel slézt z kola a jít pěšky,“ popisoval pocity vítěze Jan Kopka, organizátor závodu a extrémní biker. „Když dojel do cíle, nemohl si stoupnout na nohy. Ne že by ho neunesly, ale měl úplně zničená, rozmočená a rozpraskaná chodidla. I na kole prý už šlapal s problémy. Ale kdyby ho nohy nebolely, jel by prý ze Sklané domů na kole. Vždyť je to jen do Kladna!“

Tyxa překonal téměř o šest hodin dosavadní rekord mistra Evropy v závodu na 24 hodin Zdeňka Kříže, vítěze prvních dvou ročníků. Jednotlivé akce jsou ale nesouměřitelné, trasa byla vždy odlišná a letos počasí bylo na rozdíl od předchozích ročníků velmi přívětivé – téměř nepršelo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud