12. září 2007 • 00:00

Petacchi se dočkal výhry

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stáj Milram a její eltitní spurtéři si podmanili závěrečný spurt dnešní etapy na Vueltě. Erik Zabel finiš rozjel a Alessandro Petacchi dílo dokonal. Roman Kreuziger dojel také v hlavním poli.



V jedenácté etapě si slavný italský spurtér Alessandro Petacchi dojel pro první vítězství na letošní Vueltě. Třiatřicetiletý člen stáje Milram vyhrál po úterním volnu dnešní 190 kilometrů dlouhý úsek s cílem v Algemesi a připsal si už osmnáctý úspěch v závodu Kolem Španělska v kariéře. Zlatý trikot vedoucího jezdce udržel Rus Denis Meňšov. Petacchimu v závěrečném finiši vydatně pomohl týmový kolega a další elitní spurtér Erik Zabel. Německý cyklista rozjel italskému rychlíkovi finiš a ještě stihl sám obsadit třetí místo. Mezi obě hvězdy Milramu se vklínil jen mistr světa Ital Paolo Bettini. Český talent Roman Kreuziger dojel v hlavním poli ve stejném čase jako vítěz. V průběžném pořadí patří jednadvacetiletému jezdci nadále 21. příčka. Petacchiho úspěch potěšil víc než jindy, protože ho v poslední době deptala hrozba trestu za údajný doping při letošním Giro d'Italia. Obvinění byl sice zbaven, ale Italský olympijský výbor se odvolal k mezinárodní arbitráži, na jejíž verdikt cyklista čeká. "Tohle vítězství jsem strašně moc potřeboval, protože mám za sebou hrozné léto. Snad už to bude brzy za námi, budeme se moct pohnout dál a má kariéra bude pokračovat," řekl novinářům Petacchi, jenž měl původně dostat roční distanc za užití salbutamolu, který bere na astma. Posteskl si, že aféra ovlivnila i jeho přípravu na Vueltu. "Moc dobře jsem netrénoval. V prvním týdnu jsem se tady cítil hrozně, ale v posledních dnech se má forma zlepšila. Dneska už jsem se cítil vážně dobře," uvedl Ital. Po odpočinkovém dni dnes záhy po startu ujeli z pelotonu Španělé Raul García de Mateos a Antonio Lopez Gil, kteří si vytvořili až šestiminutový náskok. Osm kilometrů před cílem však jejich naděje na úspěšný únik zhasla. Ve čtvrtek čeká peloton další méně náročná etapa z Algemesi do Hellinu, která měří 176 km.


Výsledky - 11. etapa (190 km):
1. Petacchi 4:45:34, 2. Bettini (oba It.), 3. Zabel, 4. Korff (oba Něm.), 5. Da Cruz (Fr.), 6. Duque (Kol.), 7. Davis (Austr.), 8. Bennati (It.), 9. Usov (Běl.), 10. Vanotti (It.), ...87. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas. Průběžné pořadí:
1. Meňšov 44:27:25, 2. Jefimkin (oba Rus.) -2:01, 3. Evans (Austr.) -2:27, 4. Sastre -3:02, 5. Mosquera -4:35, 6. Sánchez (všichni Šp.) -4:42, 7. Karpec (Rus.) -5:49, 8. Beltrán (Šp.) -5:56, 9. Devolder (Belg.) -6:28, 10. Piepoli (It.) -6:34, ...21. Kreuziger -14:15.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud