7. dubna 2016 • 14:22

Milionový kůň! American Pharoah vydělá až 35 milionů dolarů ročně

Autor: Jiří Gabriel
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Majitel legendy dostihové dráhy si mne ruce. Poslední vítěz slavné Trojkoruny American Pharoah se po veleúspěšném období přesouvá do hřebčína, aby působil jako plemeník. Hnědý plnokrevník může připouštěním vydělat za pět týdnů tolik, jako za celou dosavadní kariéru. Ročně může chovateli přinést až 35 milionů dolarů.



Pharoah v loňském roce pozměnil dostihové dějiny. Po dlouhých 37 letech našel nejprestižnější dostih s dotací 1,5 milionů dolarů, americká Trojkoruna, svého vítěze. V seriálu třech závodů konaných v Kentucky Derby, Preakness Stakes a Belmont Stakes nenašel, tehdy tříletý kůň, konkurenci. Přidal k tomu triumf v Breeders' Cup Classic, čímž jako první v historii získal Grandslam amerických dostihů.

Závodní kariéra šampióna sice skončila, ale začíná druhá. Z American Pharoah je plemeník. A to je zlatý důl. V nadcházející připouštěcí sezóně nebude mít o partnerky nouzi, byť je sazba za jedno připuštění astronomických 200 tisíc dolarů. Hřebčín potvrdil, že nejrychlejší kůň roku 2015 je na nadcházející sezonu ‚vyprodaný‘.

Když půjde vše podle plánů, může Ahmedu Zayatovi vydělat ročně až 35 milionů dolarů! To je pro kontroverzního egyptsko-amerického podnikatele příjemná finanční vzpruha. Třiapadesátiletému Zayatovi hrozil před pár lety bankrot za nesplacené pohledávky, navíc propadl gamblerství. Dluhy se snažil umořit i prodejem Faraóna, o kterého však nikdo nestál. Teď si může gratulovat, cena je pochopitelně několikanásobně vyšší.

Pharoah? Administrativní chyba

Když zapisovali dvouleté hříbě do elektronické evidence pod jménem American Pharaoh (Americký Faraon), udělali obyčejný překlep. Namísto Pharaoh, zapsali budoucího šampiona jako Pharoah. ,‚Jméno koně bylo schváleno a elektronicky přiřazeno 25. ledna 2014. Klub žokejů garantuje, že bylo zapsáno shodně, jako při vyplňování přihlášky. Přejeme American Pharoah mnoho úspěchů,‘‘ odmítl razantním prohlášením klub nařčení Zayata, že pochybil při administrativě.

Faux pas jako s Cigarem nehrozí

Podobné šílenství panovalo i v devadesátých letech u Cigara. Z třiatřiceti závodů devatenáctkrát vyhrál a stále patří mezi nejvýdělečnější koně historie. I Cigar měl být v pozávodní kariéře plemeníkem, který vydělá desítky milionů dolarů, ale byl sterilní. To se naštěstí Pharoah netýká, neboť v únoru přišla na svět klisna Untouched Talent. Majitel tak má zaděláno na nemalé finanční příjmy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud