Ivo Pospíšil
30. srpna 2013 • 11:41

Startuje Barum Rallye: A cílí se na bezpečnost i lídra Kopeckého

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez Roberta Kubicy, Bryana Bouffiera, zato se současnou českou špičkou (Jan Kopecký, Václav Pech, Roman Kresta) i se zahraniční výzvou v podobě Fina Esapekki Lappiho. Takový bude 43. ročník Barum Rallye, která startuje dnes noční superspeciálkou. A vedle boje o titul českého i evropského šampiona zde bude poutána i zvýšená pozornost na bezpečnost.



Vloni zde byla předčasně zrušena. Poté co jeden z pilotů Václav Kopáček vyletěl mimo trať a po nehodě zemřel jeden z diváků. Nedávno se ale prokázalo, že v tomto případě organizátoři ani pořadatelé nepochybili. A vyšetřovatelé případ odložili.

„Byli jsme přesvědčeni, že jsme to zajistili dobře. I diváci byli zkušení a stáli tam, kde měli. Bohužel průběh havárie byl jiný, než kdokoliv z nás očekával,“ řekl šéf podniku Miroslav Regner.

A dělá se i maximum, aby se něco podobného neopakovalo. Na trati tak podle nových regulí Autoklubu nebudou chybět retardéry a jasně vyznačená divácká místa či zakázané zóny.

„Stavíme to na dobré všeobecné informovanosti. Obeslali jsme všechny domácnosti informačním letákem s časy, kdy bude co zavřené. Rallye je krásná ale může být i nebezpečná,“ míní Regner.

Speciálním školením prošli i pořadatelé, kteří budou muset být na případné neukázněné fanoušky přísní.

„Lidé patří za pásku nebo do povolených prostor a pořadatelé jsou tam od toho, aby to kontrolovali. Nad vložkami nám poletí bezpečnostní vrtulník, který bude monitorovat, zda se lidi po projetí bezpečnostních vozidel nevrátili zpět tam, kam nemají. A buď to bude v pořádku, nebo budou hlásit opatření a v takovou chvíli se to prostě nepustí,“ dodal Regner.

Bezpečnostní leták je umístěn zde: http://www.rally-bezpecne.cz/

Vedle zvýšených opatření se však slibuje i velká show na trati. Vždyť by podnik mohlo navštívit minimálně přes sto tisíc lidí a půjde o boj o český i evropský titul.

V obojím bude figurovat Jan Kopecký.

V MMČR ho bude chtít sesadit z trůnu úřadujícího šampiona Václav Pech a v ERC zase bude mít pilot tovární šanci škodovky zvýšit svůj náskok v čele šampionátu.

Barum Rallye začíná noční superspeciálkou dnes po 21. hodině ve Zlíně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud