Ivo Pospíšil
17. června 2014 • 17:40

Probouzí se opravdu Schumi? Může to být pravda i lež, varuje lékař

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zařekl se, že už nebude další vývoj léčby Michaela Schumachera komentovat. Ač ho ta zpráva o konci kómatu a přesunu legendárního pilota F1 přiměla ke změně, všeobecnému optimismu bývalý šéflékař F1 Gary Hartstein nepodlehl. „To co nám řekli, není nic nového,“ tvrdí.  Podle něj jde jen o šikovně zabalené lékařské termíny, které však nemluví o žádném zlepšení zdravotního stavu.



Svůj nejnovější blog pojmenoval vskutku příznačně: Dobré zprávy?
Od začátku informoval o vývoji léčby Michaela Schumachera, a i když nedávno prohlásil, že už s tím přestane, při včerejším novém stanovisku bývalý šéfl ékař F1 Gary Hartstein vystoupil s další analýzou.

„Je samozřejmě dobře, že Michael opustil nemocnici. Vzhledem k době, kterou na jednotce intenzivní péče strávil, je pravděpodobné, že nebyl poslán přímo z JIP na rehabilitaci, aniž by neprošel dalšími odděleními. Nikdy jsem totiž neviděl, že by pacient se zraněním hlavy byl po pěti měsících odeslán rovnou na rehabilitační kliniku. Ale možné je vše,“ říkal Hartstein.

Zatímco veřejnost reagovala na zprávy o Schumacherově konci kómatu s nadšením, on zůstává opatrný. Stále totiž není jasné, zda je bývalý pilot závislý na dýchacích přístrojích, či ne.

„Uvědomte si, že existuje spousta zařízení, která si s takto závislými pacienty poradí, takže ani přesun na jinou kliniku neříká nic o tom, zda by byl schopný Michael dýchat sám.“

Zlepšení stavu? Jen cynické užití jazyka

A směrem k Schumacherově rodině jde ještě dál. Podle něj totiž včerejší vyjádření nepřineslo nic nového. „Od chvíle, kdy nám Sabine Kehmová (mluvčí Schumachera) řekla, že Michael dokáže někdy otevřít oči, jsme věděli, že už není v kómatu. Kóma je bezvědomí, aniž by se otevíraly oči. Pokud otevíráte oči a neuvědomujete si to, jde o vegetativní stav. Pouze když přidáváte znaky interakce s okolím, znamená to, že jste při vědomí,“ vysvětluje.

V takové fázi prý Schumacher je. Ač je jeho přesný stav zahalený pod informačním embargem.

„Sabine je profesionál. Už na začátku dubna řekla, že Michael má náznaky probouzení a vědomí. Těmito perfektně užitými lékařskými termíny oznámila, že Schumacher není v kómatu. Použila dva termíny, které jen odborníci dokážou odlišit, zatímco pro laika znamená být vzhůru a být při vědomí jedno a totéž. Tento druh jazyka musel být založen na konzultaci s Michaelovým lékařským týmem a odráží velmi přesný popis jeho minimálně vědomého stavu. Není to ale žádná novinka. Spíše mi to přijde jako cynické užití jazyka, které může být vykládáno jako pravda i jako lež.“ Kdyby se totiž v Schumacherově stavu něco význačně změnilo, byly by určitě použity jiné výrazy.

„Nemůžu si pomoct, ale kdyby se Michael dostal z minimálně vědomého stavu, jak nám Sabine tvrdila v dubnu, bylo by nám řečeno, že Schumi rehabilituje, má problémy s vyjadřováním a že pracuje na zlepšení. Nebo že se učí chodit, číst psát a tak dále. Ale to nenastalo,“ říká respektovaný expert a chmurně dodává:

„Místo toho je nám předhazováno to, co už víme a takřka se dodává, ať nečekáme další novinky. Tedy to, co už jsem si dříve myslel, že nastane. To ve mně zanechává pachuť a obrovský smutek za jeho rodinu, a vás, fanoušky.“

Nejistota kolem zdravotního stavu Michaela Schumachera trvá dál
Nejistota kolem zdravotního stavu Michaela Schumachera trvá dál

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud