Martin Hašek
6. srpna 2016 • 16:49

Surfařský přebor, durdí se veslaři kvůli vlnám. Knapková seřvala legendu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Medailové vyhlídky českých veslařů jsou v Riu vrženy do rozfoukaného povětří v laguně Rodriga de Freitase. Skifaři Ondřej Synek a Mirka Knapková postoupili z olympijských rozjížděk, které se však proměnily ve skandální komedii. Vítr v rychlosti kolem šesti metrů za sekundu vytvořil na hladině peklo ve vlnách, které ohrožuje regulérnost celé regaty.



Mirka Knapková vystoupila z lodi a hned si vylila své rozladění při setkání s veslařskou legendou Stevem Redgravem, který v Riu pracuje pro BBC.

„To bylo hrozný… Já jsem to tam vyplivla na Sira Redgravea. On říkal, že se s tím snaží něco udělat,“ uvedla Topinková Knapková. „Tam jsou úseky, kde fakt strašně fouká vítr. Před startem jsme si s trenérem dělali srandu, že důležité je hlavně dojet do cíle, abych mohla pokračovat v závodu. Pak jsem zjistila, že bude problém vůbec dojet na start.“

Silný vítr rozehrál na laguně pod sochou Krista Spasitele vlnobití, v němž měli problémy favorité i outsideři. Světová šampionka Kim Brennanová skončila ve své rozjížďce až třetí, jedenáct sekund za vítězkou své rozjížďky, kterou se překvapivě stala Mexičanka Kenia Lechugaová Alanisová. Knapková se zase přes půl závodu nemohla odpoutat od soupeřek z Nigérie a Alžírska.

„Nigérijka překvapila. Ale když jsme koukali, jak jede Kim, tak před ní bylo nějaké Mexiko…“ kroutila hlavou Topinková Knapková. „Asi pět set metrů byly takové vlny, že holky z Baham a jiných veslařsky rozvojových zemí byly úplně vystrašené. Ptaly se mě, jestli mám taky plnou loď vody, jestli se taky potápím. Já jsem řekla, že jo. Měla jsem pocit, že jsem na surfu. Nepřipadáme si jak na olympiádě, spíš jak na nějakém přeboru.“

Miloš Vasič and Nenad Bedik se v olympijské rozjížďce dvojskifů nedobrovolně vykoupali
Miloš Vasič and Nenad Bedik se v olympijské rozjížďce dvojskifů nedobrovolně vykoupali

Synek : Megaextrém, hlava mi to nebere

Veslaři mají letos už jednu podobnou zkušenost za sebou. Na dubnovém ME v Brandenburgu museli čelit podobnému vlnobití.

„Myslel jsem, že nic horšího nezažiju, tady jsou vlny asi o půlku větší. Megaextrém, nikdy jsem to nezažil, že by se v tom vůbec závodilo, hlava mi nebere, že to pustili,“ zlobil se Ondřej Synek.

„Mluvil jsem s chorvatským soupeřem Damirem a ten byl úplně naštvaný: To jsme mohli celý rok hrát fotbal někde na písku, přijet sem a bylo by to úplně stejné. Tady vůbec nejde o to, kdo má jak natrénováno, kdo jak jede technicky. Jen kdo se přes to líp dokáže přeplácat.“

I čtyřnásobný světový šampion Synek měl na trati problémy a jednou musel skoro zastavit a měl problémy s tzv. kraby, kdy se veslo při zpětném pohybu nad vodou zadrhne o hladinu.

„Tři, čtyři kraby jsem chytil, v jednu chvíli jsem skoro musel zastavit, byly to vlny jak od motorového člunu,“ líčil Synek.

Na hladině došlo k mnoha kuriozním situacím, nakonec do vody jako první zahučela srbská dvojka bez kormidelníka Miloš Vasič, Nenad Bedik.

Pro Čechy je pozitivní aspoň to, že Synek a Topinková Knapková postoupili do čtvrtfinále, dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic , Jakub Podrazil je v semifinále. Hůř na tom je dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová, které budou muset o semifinále po čtvrtém místě bojovat v opravách, stejně jako čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Vraštil, O. Vetešník, Kopáč, J. Vetešník.

Vše o LOH v Riu de Janeiro 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud