4. září 2012 • 11:09

Protézy neběhají samy, čertí se Brazilec, jenž porazil Pistoria

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen jihoafrický běžec Oscar Pistorius byl zklamaný po paralympijském finále dvoustovky kategorií T43/44, v němž skončil druhý. Také jeho brazilský přemožitel Alan Oliveira měl důvod ke smutku. Dvacetiletého běžce s amputací dolních končetin se dotkly Pistoriovy výroky, že triumfoval díky příliš dlouhým protézám.



„Zklamalo mě, jak moc mi chtěl sebrat zasloužené vítězství. Všechny ty spekulace o mé výšce použil jen proto, aby mi sebral hodnotu zlaté medaile,“ citoval Oliveiru list Guardian.

„V roce 2008 byl Pistorius jediný, kdo dokázal běžet dvoustovku pod 22 sekund. Tak jsem si řekl, že zvládnu totéž v Londýně. A tak jsem trénoval a trénoval.“

Oliveira přišel o část nohou ve dvou měsících kvůli sepsi, jež jeho tělo zasáhla po infekci vnitřností. Nejprve běhal na dřevěných protézách, karbonové „nohy“ dostal až před paralympiádou v Pekingu.

Donedávna závodil na kratších protézách. Po delších, které však odpovídají rozměrem pravidlům, sáhl tři týdny před paralympiádou. Svůj osobák na nich dokázal v Londýně zlepšit o vteřinu.

„Ano, pomůže to. Ale protézy neběhají samy,“ tvrdí.

Každopádně Pistorius se proti delším protézám bouřil už v lednu 2011, námitky vznášel i krátce před olympiádou.

Po prohře na dvoustovce se durdil, že díky protézám Oliveira dokázal zvítězit, ačkoli ještě na stovce s ním prohrával o kus.

Následně se „Blade Runner“ omlouval za to, že po první prohře na dvoustovce mezi hendikepovanými sportovci za devět let vybuchl pod návalem emocí. Nicméně stále si stojí za tím, že je třeba se zabývat pravidly o délce protéz. Sám používá kratší, aby se mohl účastnit soutěží se zdravými.

Obvyklý hrdina lidských srdcí si tentokrát vysloužil kritiku za to, že svými výkřiky zastínil jak vítězství Oliveiry, tak domácího vozíčkáře Davida Weira na 5000 metrů.

„Prostě byl prchlivý. Jeho komentáře mě naštvaly a zklamaly. Ale pak se omluvil a já se cítil lépe. Pořád je mým idolem. Nikdo neprohrává rád. Ani on, ani já. Ale musíme se připravit na vše v životě. Jeho reakce mi přišla zvláštní,“ říkal Oliveira, jenž se s Jihoafričanem utká ještě v dalších disciplínách.

„Lidé mi říkají brazilský Pistorius. Díky bohu už nejsem ten brazilský Pistorius. Jsem Alan.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud