Ilona Kolářová
21. listopadu 2013 • 21:22

Olympionici představili oblečení pro Soči: Beranice vystřídaly holínky!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO + VIDEO | Divoký rej kruhů na kalhotách ve Vancouveru a holínkový úlet v Londýně střídají listy slovanského stromu lípy, jak je stylizoval ve svých kresbách světoznámý malíř Alfons Mucha. Kolekce oblečení českých reprezentantů na nadcházející zimní olympiádě v ruském Soči byla odtajněna v pražském Slovanském domě.



Hlavním motivem Muchových lipových lístků, připomínajících srdíčka, byl na olympijském oblečení českých reprezentantů nadšený hokejový brankář Dominik Hašek.

Na olympiádě už nosil leccos, třeba neforemný kožich a huňatou beranici. Dodneška lyžuje v oblíbeném svetru z Nagana. „Lípa je národní strom a možná se to takhle připomene lidem, kteří to ani nevědí,“ říkal.  

Alfons Mucha, světově proslulý představitel secese, lipové lístky namaloval už na první československou poštovní známku, která se do oběhu dostala pouhé dva měsíce po vzniku samostatného státu v roce 1918. Muchovy lipové lístky jsou také součástí prezidentské standarty.

Čeští sportovci představili oblečení pro zimní olympiádu v Soči
Video se připravuje ...

„Udělat olympijskou kolekci je nesmírně těžké, protože se vždycky musí pracovat se stejnými teřmi barvami. To, že tomu dodali motiv lípy, dělá kolekci originální,“ dodal Hašek.  

Národní barvy modrá, červená a bílá a k tomu zlaté nápisy zaujaly další olympijskou premiantku, zlatou běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou. „Má to myšlenku, návaznost na olympiádu v Rusku je jasná.

Do Soči je to výborné, bude se to líbit i Rusům. Motivy jsou směřované na ně, je tam zlatá barva a tenhle symbol luxusu oni milují,“ shrnula první dojmy. „Naši sportovci budou zase vidět a zase budou jiní než ostatní.“ 

  „Musím říct, že se jim to povedlo,“ chválil nápady návrhářů krasobruslař Michal Březina. Seděl v přední řadě, a tak měl taneční vystoupení sólistů baletu Národního divadla, kteří modely předváděli, přímo před očima.

„Nedovedl jsem si představit ta lipová srdíčka na oblečení, ale na bundách a tričkách to vypadá suprově. Určitě to ve světě zase zaujme. Je to míň nápadné než ve Vancouveru, ale elegantnější a člověka to hned zaujme.“  

Módní přehlídku ve Slovanském domě sledovali i olympijští medailisté z letních Her. „Mně se nejvíc líbí ta zlatá barva, která patří k Rusku,“ vyprávěl šampion horských kol Jaroslav Kulhavý.

Model z Londýna se mu zdál dobrý na sportoviště, ale běžně by ho nenosil. „Tohle je daleko lepší.  Je to moderní a zároveň decentní,“ pochválil kolekci kolegům ze zimních sportů. „Asi změním sport. Třeba zkusím boby,“ smál se.   

Prodej nové olympijské kolekce pro Soči, pod kterou je opět podepsána firma Alpine Pro, začíná v pátek 22. listopadu. Obsahuje nejen oblečení pro sportovce, ale poprvé v historii taky pro děti.

Česká akrobatická lyžařka Nikola Sudová během představení olympijského oblečení pro Hry v Soči
Česká akrobatická lyžařka Nikola Sudová během představení olympijského oblečení pro Hry v Soči

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud