16. února 2014 • 16:00

Slováci zaskočili Rusko, v osmifinále olympiády vyzvou Čechy!

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté se v úterním osmifinále olympijského turnaje v Soči utkají se Slovenskem. Rozhodl o tom dnešní bodový zisk Slováků v utkání s Ruskem, které skončilo v základní hrací době 0:0. Svěřenci českého trenéra Vladimíra Vůjtka jsou nejlepším týmem ze čtvrtých míst v základních skupinách. Češi se se Slováky utkají v klíčové bitvě na velké akci poprvé od prohry v semifinále mistrovství světa v Helsinkách v roce 2012.



Slováci vybojovali s Ruskem bod, prohráli až po nájezdech

Slováci, kteří se museli obejít bez Kopeckého, jenž nedohrál s podezřením na otřes mozku sobotní duel se Slovinci, si hned v úvodu zahráli přesilovku. V níž byl blízko vedoucímu gólu dorážející Miklík, jeho bekhend ale skončil na betonu ruského gólmana Varlamova.

V další slibné šanci neuspěl Pánik. Slováci kromě toho, že favorita v první třetině přestříleli (9:5), nepouštěli Rusy do žádných větších příležitostí. S bombou Malkina si poradil gólman Laco, a když na něho nevyzrál ani Radulov, zůstal stav bezbrankový.

Na začátku druhé dvacetiminutovky se připomněl kanonýr Ovečkin, Laco byl však připravený. Zahanbit se nenechal ani jeho protějšek Varlamov při pokusech Mariána Hossy a Miklíka. Slováci pak přečkali vcelku s přehledem své první oslabení po Lacově faulu a po jeho skončení vznikla skrumáž v ruském brankovišti, v níž marně zápolil Záborský.

Výběr českého kouče Vůjtka si na konci 33. minuty zahrál sám přesilovku, při níž pálil Surový a Varlamov se hodně zapotil, aby puk vytěsnil mimo tyče. Ve 39. minutě ujel ruským zadákům rychlík Bartovič, jenže Varlamova nepřekonal ani na dva pokusy.

Velký vzruch na obou stranách přinesla 43. minuta. Nejprve Radivojevič procedil puk skrze Varlamova, jenže kotouč minul jeho levou tyč. Hned nato jel sám na Laca Popov, překonat ho však nedokázal. Sborná měla následně k dispozici početní výhodu, při níž už se její fanoušci v zaplněném hledišti radovali, jenže puk se po dvojím odrazu od tyčí vrátil do hry.

V 51. minutě se Slováci proti pravidlům provinili znovu a i tentokrát měli velké štěstí, když Malkin povedenou střelou zápěstím rozezvučel pravou tyčku. Ruský tlak sílil, umocnila ho další hra v pěti proti čtyřem, v základní hrací době ale gól nepadl, čímž se Rusové připravili o jistotu přímého postupu mezi nejlepších osm.

O vítězi nakonec rozhodovaly až nájezdy. Ty načal neúspěšně Handzuš, Radulov si naproti tomu skvěle poradil. Tatar si vylámal zuby na Varlamovovi, zatímco Kovalčuk se prosadil.

Slováci to před ruskou bránou nemají vůbec lehké
Slováci to před ruskou bránou nemají vůbec lehké

Rusko - Slovensko 1:0 po samostatných nájezdech
Rozhodující nájezd: Radulov. Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Sutherland - Carlson (oba Kan.), McElman (USA). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 11.097.

Rusko: Varlamov - Markov, Vojnov, Medveděv, Jemelin, Tjutin, Nikulin, Bělov, Nikitin - A. Radulov, Dacjuk, Kovalčuk - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Anisimov, Kuljomin - Ničuškin, Těreščenko, Popov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Slovensko: Laco - Chára, Starosta, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Záborský, Ölvecký, Jurčo - Miklík, Surový, Bartovič - Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa. Trenér: Vladimír Vůjtek starší.

MATCH OVERVIEW LEGACY
16. 2. • 13:30
Rusko
Rusko
1:0
ONLINE
16. února
13:30
Slovensko
Slovensko
Góly

Domácí: 65:00. Radulov

Hosté:

Sestavy

Domácí: Varlamov (Bobrovskij) – Vojnov, Markov, Medveděv, Jemelin, Nikulin, Tjutin, Nikitin, Bělov – Kovalčuk (A), Dacjuk (C), Radulov – Sjomin, Malkin, Ovečkin (A) – Kuljomin, Anisimov, Tarasenko – Popov, Těreščenko, Ničuškin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Hosté: Laco (Halák) – Starosta, Chára (C), Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin, Vydarený, Jurčina – Handzuš (A), Marián Hossa (A), Tatar – Jurčo, Záborský, Ölvecký – Surový, Bartovič, Miklík – Pánik, Marcel Hossa, Radivojevič. Trenér Vladimír Vůjtek.

Rozhodčí

Lars Brueggemann (GER), Kelly Sutherland (CAN) – Chris Carlson (CAN), Andy Mcelman (USA)

Stadion

Ledový palác Bolšoj

Návštěva

11 097 diváků

ONLINE: Rusko - Slovensko (13:30)


USA se zaskočit nenechalo, outsidera skupiny porazilo pěti góly

Hokejisté USA porazili na olympijském turnaji v Soči Slovinsko 5:1, vyhráli základní skupinu A a zajistili si přímý postup do středečního čtvrtfinále. V dresu obhájců stříbra z Vancouveru se zaskvěl hattrickem Phil Kessel. Slovinci budou hrát v úterý osmifinále proti Rakousku.

Slovinsko - USA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 60. M. Rodman (D. Rodman, Urbas) - 2. Kessel (Pavelski), 5. Kessel (Pavelski, Orpik), 32. Kessel (Van Riemsdyk, Pavelski), 33. McDonagh (Wheeler, Oshie), 44. Backes (Callahan, Brown). Rozhodčí: Leggo (USA), Rönn (Fin.) - Valach (SR), Wheler (Kan.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 4892.

Slovinsko: Gračnar - Pretnar, Kranjc, Gregorc, Robar, Tavželj, Pavlin, Podlipnik - Muršak, A. Kopitar, D. Rodman - Sabolič, Tičar, Jeglič - Razingar, Urbas, M. Rodman - Pance, Goličič, Mušič. Trenér: Matjaž Kopitar.
USA: Miller - Martin, Orpik, Shattenkirk, Fowler, McDonagh, Suter, Carlson - Callahan, Backes, Parise - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - P. Kane, Kesler, Brown - Oshie, P. Stastny, Wheeler - Stepan. Trenér: Dan Bylsma.

MATCH OVERVIEW LEGACY
16. 2. • 13:30
Slovinsko
Slovinsko
1:5
ONLINE
16. února
13:30
USA
USA
Góly

Domácí: 59:42. M. Rodman

Hosté: 01:04. Kessel, 04:33. Kessel, 31:05. Kessel, 32:17. McDonagh, 43:26. Backes

Sestavy

Domácí: Gračnar (Kristan) – Kranjc, Pretnar, Robar, Gregorc, Tavželj, Pavlin, Podlipnik – Muršak, Kopitar (A), D. Rodman – Jeglič, Tičar, Sabolič – Urbas, M. Rodman (A), Razingar (C), Goličič, Musič, Pance. Trenér: Matjaž Kopitar.

Hosté: Miller (Howard) – Suter (A), McDonagh, Orpik, Martin, Fowler, Shattenkirk, Carlson – Callahan, Backes, Parise (C) – Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk – Brown (A), Kesler, Kane – Oshie, Stastny, Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Rozhodčí

Mike Leggo (USA), Jyri Ronn (FIN) – Miroslav Valach (SVK), Mark Wheler (CAN)

Stadion

Šajba aréna (7000 míst)

ONLINE: Slovinsko - USA (13:30)

Konečná tabulka skupiny A na olympiádě v Soči:

1. USA 3 2 1 0 0 15:4 8
2. Rusko 3 1 1 1 0 8:5 6
3. Slovinsko 3 1 0 0 2 6:11 3
4. Slovensko 3 0 0 1 2 2:11 1

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud