Květoslav Šimek
8. října 2015 • 10:05

Moula už zahodil podkovy, Velkou pardubickou zkusí znovu za rok

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem patřil k nejpopulárnějším koním na startu Velké pardubické s Českou pojišťovnou. Hlavně díky jménu. Šestiletý hnědák Moula ze stáje Iron Ladies Ostrava doběhl čtrnáctý, letos měl premiérové zkušenosti zúročit. Kvalifikoval se, byl na přihláškách, ovšem trenér Jiří Uhl jej do Pardubic nakonec neposlal. Moula už sundal „závodní“ podkovy a bude šetřit síly na další sezonu.



„Jestli nevyhraje ani ve Světlé Hoře, nemá ve Velké pardubické co dělat,“ říká rázně trenér Uhl a připomíná poslední Moulův ostrý dostih. V červenci běžel ve Světlé Hoře steeplechase třetí kategorie, skončil čtvrtý. Doběhli před ním Rabbit Well, Catch Life a Ter Mill. Všechno skvělí koně - Rabbit Well a Ter Mill v neděli budou na startu Velké pardubické a Catch Life poběží Poplerův memoriál.

Trenéra ovšem Moula výkonem nepřesvědčil. Ani deváté místo z první květnové kvalifikace, v níž za sebou Moula nechal pět soupeřů ze startovní listiny 125. ročníku Velké pardubické (Gauner Danon, Nikas, Lorain, Al Jaz, Modena), nepovažuje trenér Uhl za prokázanou kvalitu. Stejně tak moc neukázal stájový kolega Valldemoso. Jedenáctiletý ryzák, který už ve Velké pardubické doběhl třetí (2011) a pátý (2012), se na dráhu vracel po operaci kloubů.

Kvalifikaci měl Valldemoso stejně jako Moula splněnou. Před čtyřmi týdny ještě testoval formu v Pardubicích, skončil třetí. „Taky sice za dobrými koňmi, ale ani jeden letos neukázal, že by na Velkou měli,“ rozhodl trenér. „Ani Moula, ani Valldemoso. Proto jsme je stáhli.“

Valldemoso podle Jiřího Uhla ukončí na 99% dostihovou kariéru, půjde do zaslouženého důchodu. Budoucnost Mouly je otevřená. „Není tak dobrý jako Valda, ale pošetříme jej, nabere sílu na další rok a začneme zase odspodu,“ plánuje trenér. „Ale i žokejové jej pro příště musí jezdit jinak. Letos to bylo i z tohoto pohledu špatně, Moula musí chodit ze špice, jinak výsledky nemá. Je ještě mladý, třeba nám Velká pardubická vyjde zase za rok.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud