Pavel Novotný
22. ledna 2017 • 04:58

Prokleté hůlky! Moravec dojel od krve, Koukalová o ně třikrát přišla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hůlky, hůlky a ještě jednou hůlky. Toto náčíní se stalo pro Gabrielu Koukalovou a Ondřeje Moravce mementem sobotních závodů v italské Anterselvě. Zatímco pro dvojnásobnou olympijskou medailistku závod s hromadným startem skončil bronzovým úspěchem, její kolega si ze štafetového závodu kvůli nim odnesl krvavý šrám a konečné třinácté místo.



Třikrát přišla Gabriela Koukalová o hůlku, přesto bojovala o mety nejvyšší. Po polovině závodu byla i díky dvěma chybám na střelnici až devatenáctá, pak však už byla bezchybná a ze čtvrté střelecké položky vyjížděla jako první.

Až těsně před stadionem ji předběhla německá senzace a vítězka Nadine Horchlerová, v cílové rovince se pak před vyčerpanou Koukalovou doslala i vedoucí žena Světového poháru Laura Dahlmeierová.

Po závodě se sedmadvacetiletá česká závodnice rozpovídala o svém problému. "Nebyl to pro mě šťastný závod, protože jsem hůlky musela měnit hned třikrát. Bylo složité držet kontakt se závodnicemi, které měly na rozdíl ode mě hůlky obě," popisovala Koukalová.

Gabriela Koukalová při střelbě v italské AnterselvěFoto Petr Slavík/Český biatlon

Trable začaly již v prvním kole. "Nejdřív mi Dahlmeierová několikrát na úvodních kilometrech přišlápla hůlku a pak to dorazila Wiererová, když mi ji omylem přišlápla během největšího kopce, co tu na trati je. Vytrhla mi i madlo z ruky," kroutila hlavou česká biatlonistka.

I když krátce poté dostala hůl novou, její trable nekončily. „Bohužel jsem ji neměla vůbec zacvaknutou v ruce. Bála jsem se, kdo přijde další, přišlápne mi ji a já ji zase ztratím. Dostala jsem potom znovu svoji vlastní, ale na trestném kole po první ležce jsem ji po pár záběrech vylomila, protože mi na ni zase někdo stoupnul. Najednou jsem měla v ruce jen madlo a až do lesa pod zdejší viadukt jsem pokračovala opět jen s jednou holí. I tak jsem se snažila držet kontakt s těmi, co odjížděly ze střelnice přede mnou. Jenže jsem se s tím dost vyšťavila.“

Koukalová absolvovala s jednou hůlkou kilometr trati, což jí v závěru připravilo o šanci bojovat o první místo. "To mě stálo hodně sil, které mi v posledním kole chyběly. Cítila jsem, že dnes se to vše nasčítalo, byla jsem opravdu unavená. Posledních 200 metrů mi přišlo nekonečných, ani s Nadine, ani s Laurou jsem už nedokázala jet. Zvlášť když Laura dokáže v posledním kole dělat zázraky," řekla.

Česká štafeta se v nedělním závodě bude muset obejít bez své hlavní hvězdy. "Už bylo vidět, že jí malinko docházejí síly. Odvedla kus práce v Ruhpoldingu a pak i tady. Bude o malinko lepší variantou ji pošetřit," uvedl trenér Zdeněk Vítek.

Gabriela Koukalová s bronzovou medailí po sobotním závodu v AnterselvěFoto Petr Slavík (Český biatlon)

Moravec dojel s dresem od krve

Daleko smolnější závod prožil Ondřej Moravec, který dojel s českou štafetou na třináctém místě. Rodák z Ústí nad Orlicí štafetu rozbíhal a osudnou se mu stala soupeřova hůlka, která ho nešťastně trefila pod ret. "Cítil jsem pak, že to napuchá. Stane se," smutnil.

Jeho smůla však pokračovala před střelbou vestoje, kdy se pro změnu potýkal se vzpříčenou nábojnicí. "Trošku jsem s tím bojoval a rozhodilo mě to. Měl jsem den blbec," posteskl si Moravec, který dojel do cíle se zakrváceným dresem.

Biatlonisté Česka si dojeli pouze pro 13. poziciFoto Petr Slavík/Český biatlon

Nedařilo se ani dalším členům štafety. Rozhodující ztrátu nabral na druhém úseku Adam Václavík, který na střelnici dvakrát minul, Michalové Šlesingr a Krčmář českou štafetu posunuli ze sedmnáctého místa na konečné třinácté.

"Všechny členy štafety trápila špatná střelba, i když podmínky byly takřka ideální. Úplně se to nepovedlo," hodnotil pro ČT nepovedené vystoupení trenér Michael Málek.

Naopak dokonalý den pro naše západní sousedy podtrhla i německá štafeta, která vyhrála závod před Norskem a Ruskem.

Hamza o Koukalové: Někteří lidé se chtěli přiživit na jejím úspěchu
Video se připravuje ...

Otec Koukalové vzpomíná: Byla šikovná na fotbal i atletiku
Video se připravuje ...

V rodišti Koukalové. Gabča byla zvláštní bohém, vzpomínají v Jablonci
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud