26. listopadu 2017 • 13:48

Jakš si stíhací jízdou připsal první body, v Ruce slavili Kallaová a Klaebo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo ovládl ve Světovém poháru úvodní třídenní minisérii ve finském zimním středisku Ruka a vede průběžné pořadí seriálu. Martin Jakš dosáhl na volné patnáctce dvacátého času a získal prvních 11 bodů do hodnocení SP. Ačkoli vybíhal ze 47. místa, v cíli byl na celkové 34. pozici.



Jednadvacetiletý Nor Klaebo, jenž vyhrál sprint i klasickou patnáctku, uhájil ve finiši dnešního stíhacího závodu na 15 km prvenství před krajanem Martinem Johnsrudem Sundbym. Jakše od elitní třicítky v celé sérii dělilo v konečném pořadí půl minuty.

Mezi ženami vyhrála stíhačku na 10 km švédská běžkyně Charlotte Kallaová a po desátém triumfu v SP se ujala vedení v SP. Olympijská vítězka z Vancouveru porazila kvarteto Norek v čele s Marit Björgenovou a ovládla i úvodní třídílný seriál v Ruce.

Sedmatřicetiletá Björgenová, která v sobotu vybojovala na klasické desítce 111. vítězství v SP v kariéře, dnes držela vedení až do poloviny trati. Pak ji Kallaová dostihla a zhruba dva kilometry před cílem nasadila ve stoupání k trháku a Björgenovou setřásla. Nakonec Norku porazila o 9,7 sekundy, z vítězství v SP se radovala poprvé od února 2015.

Trojnásobný juniorský mistr světa z loňského roku Klaebo startoval s pohodlným náskokem 38 vteřin před Rusem Alexanderem Bolšunovem a ještě ve třetině závodu měl v čele půl minuty k dobru. Na 10. kilometru se už vytvořila početná vedoucí skupina, z níž postupně závodníci odpadávali. Ve finiši uhájil Klaebo výhru o čtyři desetiny před Sundbym, třetí skončil Bolšunov.

Další čeští reprezentanti znovu skončili daleko za bodovanými příčkami. Karolína Grohová doběhla na 61. místě s odstupem 5:15 minuty za Kallaovou, Kateřina Janatová ztratila na 70. příčce více než šest minut. V závodě mužů obsadil Michal Novák 55. místo (-3:29,5), Petr Knop byl 63. (-4:21,6), Miroslav Rypl a Adam Fellner se umístili v deváté desítce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud