17. ledna 2017 • 10:00

Cyklistická lahůdka na DIGI TV: sledujte živě Sagana a spol. na Tour Down Under

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už se Vám stýská po světové cyklistice? DIGI TV pro Vás připravila v tomto týdnu skutečnou lahůdku. V přímých přenosech vysílá etapový cyklistický závod Tour Down Under, který se jede v Austrálii. Všechny etapy můžete na DIGI Sport 2 HD sledovat v noci naživo, případně přes den ze záznamu. Závodem Vás provede Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk.



Austrálie aktuálně patří světovému tenisu, ale velkou pozornost v tomto týdnu láká i cyklistický závod Tour Down Under, který se koná v okolí milionového města Adelaide. „Cyklistika je v Austrálii hodně populární zejména díky vítězství Cadela Evanse na Tour de France v roce 2011. Očekává se, že kvůli závodům navštíví Adelaide až 39 tisíc fanoušků cyklistiky,“ říká Lukáš Timko.

Tour Down Under je jediný cyklistický závod nejvyšší kategorie UCI World Tour, který se jede na území Autrálie. Na stejné úrovni jako australský závod je ještě čtrnáct dalších podniků, například Kolem Baskicka, Kolem Katalánska či závod Pažíž-Nice. Výš jsou pouze Giro d'Italia, Tour de France a Vuelta.

„Jde o první etapový závod v sezoně. Ukáže, jak na tom jednotlivé stáje jsou. Na jedné straně jej lze brát jako přípravu, na druhé straně třeba pro australskou stáj Orica-Scott je Tour Down Under jedním z vrcholů sezony. I když pro Evropany představuje spíš o přípravu, rozhodně nejde o trénink,“ zdůrazňuje Lukáš Timko, který diváky na DIGI Sport 2HD každou etapu komentuje.

Česká a slovenská stopa

Jednou z největších hvězd závodu je slovenský fenomenální spurter Peter Sagan, který se stal po přestupu do německé stáje Bora-Hansgrohe nejlépe placeným cyklistou světa. Jeho výkony jsou velkým očekáváním a šéfové některých týmů se před závodem vyjádřili, že počkají až na vývoj etap, Saganův výkon a podle toho určí taktiku. To je nejlepší důkaz, jaké má slovenská hvězda v cyklistickém světě renomé.

Cyklistiku sledujte na Nové DIGI TV zde >>

Z Čechů bude první zkušenosti v profi pelotonu sbírat bývalý biker Ondřej Cink, druhý Čech Petr Vakoč může podle Lukáše Timka být jedním z černých koní závodu. „Bude mít volnou ruku. Určitě se pokusí prosadit na dojezdu druhé etapy a naplno pojede také Willunga Hill. V případě, že se vše sejde, může být v elitní desítce celkového pořadí.”

Kdo patří k favoritům

Profil tratě okolo města Adelaide, kde závod začíná i končí, je rovinatý. Ale jeden vrchol na trati ční: v předposlední etapě se stoupá na Willunga Hill, který zpravidla zamíchá konečným pořadím a řadí se tak k rozhodujícím momentům závodu. Letos přibyl ve druhé etapě ještě jeden vrchol, ale ten není tolik významný.

„Willunga Hill je stoupání, které má tři kilometry a velmi pravidelný sklon 7 %, takže není šitý ani pro klasické vrchaře ani pro specialisty na krátké prudké kopce. To otevírá šanci většímu množství cyklistů, kteří věří, že právě oni na Willunga Hill uspějí,“ hodnotí největší kopec na trati Lukáš Timko.

A kdo patří mezi hlavní favority? „Třeba čtyřnásobný vítěz Simon Gerrans, Richie Porte, kterému ale ani trojnásobné vítězství na Willunga Hillu nepomohlo k celkovému triumfu, sprinteři Caleb Evan nebo Mark Renshaw. Zapomenou nejde ani na Kolumbijce Sergia Henaa a Estebana Chávese nebo na Gerainta Tomase, případně Wilca Keldermanna,“ tipuje cyklistický odborník Lukáš Timko.

Všechny etapy můžete sledovat živě na DIGI Sport 2 HD

Program závodu

Ne 22.1. v 03:55 6. etapa
So 21.1. v 01:35 5. etapa
Pá 20.1 v 03:55 4. etapa
Čt 19.1. v 02:55 3. etapa
St 18.1. v 02:55 2. etapa
Út 17.1.   1. etapa

Výsledky 2. etapy:

1. EWAN Caleb (ORICA-Scott) 3:24:18, 2. VAN POPPEL Danny (Team Sky), 3. BENNETT Sam (Bora-Hansgrohe), 4. KUMP Marko (UAE Abu Dhabi), 5. BONIFAZIO Niccolo (Bahrain Merida Pro Cycling Team), 6. ARNDT Nikias (Team Sunweb), 7. PLANCKAERT Baptiste (Team Katusha-Alpecin), 8. THEUNS Edward (Trek-Segafredo), 9. SCOTSON Miles (BMC Racing Team), 10. DE BIE Sean (Lotto Soudal), ... 18. SAGAN Peter (Bora-Hansgrohe), 30. VAKOČ Petr (Quick-Step Floors), 98. CINK Ondrej (Bahrain-Merida). Výsledky sledujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud