5. března 2016 • 16:06

To byl boj! Berdych se Štěpánkem zdolali Němce, Češi vedou 2:1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté vedou v 1. kole Davisova poháru po čtyřhře nad Německem 2:1. Svěřence kapitána Jaroslava Navrátila dnes přiblížila k postupu do čtvrtfinále dvojice Radek Štěpánek a Tomáš Berdych, která v Hannoveru porazila po tuhém boji Philippa Petzschnera a Philippa Kohlschreibera 7:6, 7:5 a 6:4.



Vítězný bod může v první nedělní dvouhře od 13:00 přidat sedmý hráč světa Berdych v duelu s Kohlschreiberem. V případě úspěchu by Berdych pošesté v kariéře v soutěži družstev vyhrál obě dvouhry a podílel se i na vítězné čtyřhře.

"Běží to podle plánu. Jak jsem říkal, po pátku budu spokojený s 1:1, po čtyřhře je dostaneme pod tlak a teď přijde důležité utkání Tomáše s Kohlschreiberem. Nesmí se to podceňovat, ale myslím, že kvalita je na naší straně. Tomáš tady ukázal, že je v dobré formě a věřím, že to pro nás dopadne dobře," řekl Navrátil.

Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych i v Německu předvedli, že v Davis Cupu nemají ve čtyřhře konkurenci
Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych i v Německu předvedli, že v Davis Cupu nemají ve čtyřhře konkurenci

Štěpánek s Berdychem potvrdili pověst elitního daviscupového páru, nejlepšího v české historii. Svou bilanci vylepšili na 16 výher a dvě porážky.

"Bylo to skvělé utkání. Na začátku jsme odrazili jejich tlak a hodně vysoký standard, se kterým do zápasu vlítli. Využili jsme drobné šance, které jsme měli. Oni se už neměli kam zlepšovat, my zato hráli líp a líp a na kurtu už to bylo vidět," řekl Berdych, který oslavil jubilejní padesátý vítězný zápas v soutěži. Lepší jsou z českých tenistů jen Roderich Menzel (53) a s šedesáti výhrami Jan Kodeš.

Snadné to ale český pár proti Petzschnerovi s Kohlschreiberem neměl. Především první set byl hodně vypjatý. Berdych při svém podání v první a páté hře odvracel celkem tři brejkboly a oba se se Štěpánkem postupně rozehrávali.

Němci se snažili hrát na síti tvrdě do Berdycha, který zdatně odolával. Dlouho nemohli vyzrát na servis Němců. Až Petzschnerova dvojchyba nabídla českému páru první brejkbol, ale nevyužity zůstaly i další čtyři včetně setbolu za stavu 6:5.

O první sadě rozhodl až tie-break, v kterém měli Berdych a Štěpánek namále. Prohrávali 4:5 a dvakrát podával Kohlschreiber, ale oba míče získal český pár a rozradostněný Štěpánek podle své tradice poskakoval po dvorci jako čertík. Čtvrtý setbol připravil Štěpánek parádním lobem a Berdych stvrdil zisk sady svým servisem. Úvodní dějství získali za hodinu a 12 minut.

"První set byl hodně důležitý," řekl Štěpánek. "Oni vážně nastoupili svěže, agresivně a moc nekazili. Tlak jsme ustáli a vyhráli těžký tie-break. Kdyby se nám to nepovedlo, dostali by se do euforie a bylo by o to těžší se vracet. Ale věděli jsem, že standard, který hráli v prvním setu, pro ně bude těžké udržet po celé utkání na tři vítězné sety. A to se potvrdilo," doplnil sedmatřicetiletý karvinský rodák.

Dál se museli mít na pozoru a ani jednou v utkání neztratili servis. Druhou sadu rozhodli ziskem osmi míčů v řadě od stavu 5:5 a Štěpánkovou smečí přes hlavu. K vítězství v třetím setu jim stačil rychlý brejk Petzschnerova servisu v páté hře.

"Úplně klidný zápas to nebyl, první set byl o jednom dvou míčích. Pevně jsem ale věřil, že jsou lepším týmem a ukázali to," řekl Navrátil. "Dobře, že to nebylo delší. Tomáš je fit, to hlásil ráno u snídaně, ale v dnešní době je strašně důležité, že ušetřil hodinu hodinu půl a tím plno sil na důležité utkání," dodal.

V pátečních dvouhrách Lukáš Rosol v pěti setech prohrál s Kohlschreiberem a poté Berdych stejným poměrem zdolal osmnáctiletého debutanta Alexandera Zvereva.

1. kolo tenisového Davisova poháru v Hannoveru (tvrdý povrch):
Německo - ČR 1:2 po čtyřhře
Kohlschreiber, Petzschner - Berdych, Štěpánek 6:7 (7:9), 5:7, 4:6.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud