17. dubna 2016 • 18:17

Češky slaví FINÁLE! Po kolapsu Strýcové ovládly rozhodující čtyřhru

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Páté finále za šest let! České tenistky pokračují v jízdě za obhajobou fedcupového titulu, ale ve Švýcarsku se na postup nečekaně nadřely. Po kolapsu Barbory Strýcové s Viktorijí Golubicovou (129. hráčkou světa) musela rozhodnout až závěrečná čtyřhra. V té dvojice Karolína Plíšková s Lucií Hradeckou nedala domácím se světovou jedničkou Martinou Hingisovou, kterou doplnila dosavadní hrdinka Golubicová, šanci a Češky po výhře 6:2 a 6:2 mohly začít slavit.



Češky můžou zkompletovat ve Fed Cupu vítězný hattrick. "Zase jsme vyhráli přes debla, to je skvělé a máme široký výběr," radoval se kapitán Petr Pála.

Ve finále bude jeho tým hrát ve Francii, která v druhém semifinále zdolala Nizozemsko 3:2. Duel o titul se uskuteční 12. a 13. listopadu. "Určitě to bude těžký boj, bude to venku, takže proti divákům a celé hale. Ve finále se může stát cokoli, ale věřím, že když budeme držet spolu a bojovat, tak můžeme Francii porazit," řekla Plíšková.

V nedělních dvouhrách nejdříve Karolína Plíšková po nečekané sobotní prohře zdolala v souboji jedniček Timeu Bacsinszkou 6:4, 6:2, Barbora Strýcová pak nestačila na překvapení víkendu Viktoriji Golubicovou 6:3, 6:7 a 1:6. 

Plíšková se oklepala a přehrála jedničku

Světová osmnáctka Plíšková v sobotu podlehla překvapení víkendu 129. hráčce světa Golubicové a v úvodu duelu s Bacsinszkou byla znát nervozita. Navíc hrála znovu se zavázaným pravým kotníkem a odolávala tlaku soupeřky. Ve druhé a čtvrté hře odvrátila dohromady tři brejkboly, ten třetí se štěstím. Pokus Švýcarky o zkrácení za síť, na který by nedokázala zareagovat, zastavila páska.

Barbora Strýcová se vzteká v zápase se Švýcarkou Golubicovou v semifinále Fed Cupu
Barbora Strýcová se vzteká v zápase se Švýcarkou Golubicovou v semifinále Fed Cupu

Postupně se Plíšková dostala do ráže a iniciativu převzala v deváté hře. Po tvrdých ranách si vypracovala první dva brejkboly a brejk stvrdila smečí. Vzápětí dokázala set získat při svém servisu esem, což potvrdilo i jestřábí oko. Povzbuzena vstoupila do druhé sady, získala dva brejky a dostala se do vedení 4:0 a hodinu a čtvrt dlouhý zápas dokončila suverénně při svém servisu.

"Jsem ráda, že jsem se ze soboty oklepala. Na kurtu jsem se cítila líp, i když začátek byl na hraně. Ona nastoupila docela dobře. Bylo důležité, že jsem to ustála. Řekla bych, že jsem se cítila celkově líp fyzicky. Jsem ráda, že to bylo na dva sety. Takhle to mělo dopadnout v sobotu taky. Je to úleva," řekla Plíšková.

Golubicová šokovala i Strýcovou

Ukončit zápas mohla Strýcová, ale padla s překvapením víkendu Golubicovou. Podobně jako Plíšková v sobotu získala první set a měla blízko k výhře. V tie-breaku druhé sady vedla 5:4, ale zkazila dva nahrané míče a set prohrála.

Rozhozená Strýcová pak už nenašla na Golubicovou zbraň. Švýcarka, hrající v euforii a s pomocí bouřlivého publika, střílela vítězné údery z bekhendu i forhendu a třetímu setu dominovala. Strýcová v něm získala jen game.

Strýcová se na čtyřhru necítila, Hradecká s Plíškovou to zvládly

"Je to k vzteku. V tie-breaku jsem si to prohrála. Ve třetím setu už ona na co sáhla, to jí tam spadlo," řekla Strýcová. Rozhodla se, že nepůjde hrát čtyřhru, protože se necítila ideálně. "Na tohle bych fyzicky neměla. A není správný, abych tam šla jen kvůli tomu, že jsme s Kájou vyhrály dva zápasy," připomněla dva předešlé vyhrané debly s Plíškovou ve finále loni proti Ruskám a letos v 1. kole v Rumunsku.

Šanci tak dostala desátá deblistka světa Hradecká a podobně jako ve finále v roce 2011 v Rusku předvedla skvělý výkon. S Plíškovou vytvořily pár dvou ranařek s tím, že Hradecká je i dobrá na síti, a domácí pár jasně přehrávaly. Překvapivě se nedařilo světové jedničce ve čtyřhře Hingisové , která poměrně dost kazila.

Potřetí za sebou tenistky rozhodly o výhře ve čtyřhře za stavu 2:2. Pod vedením kapitána Petra Pály získaly rozhodující čtyřhru posedmé.

V českém týmu chybějí obvyklé opory Petra Kvitová a Lucie Šafářová , kterým se letos tolik nedaří. Domácí tenistky jsou oslabené o zraněnou světovou desítku Belindu Bencicovou, která povzbuzovala svůj tým v hale.

Ve finále do Francie

Češky budou hrát finále 12. a 13. listopadu ve Francii, kterou naposledy porazily loni v semifinále. Francouzky zdolaly na domácí půdě v Trélazé v semifinále 3:2 na zápasy Nizozemsko, rozhodující bod získaly stejně jako Češky ve čtyřhře.

Francouzky odehrály celý víkend ve dvou. Caroline Garciaová a Kristina Mladenovicová získaly každá po bodu ve dvouhrách a poté společně vyhrály klíčový debl. Hrdinkou na straně Nizozemek se mohla stát Kiki Bertensová, jež vyhrála oba singly, ale třetí bod po boku Richel Hogenkampové už nepřidala. Francouzky čtyřhru vyhrály 4:6, 6:3 a 6:3.

Svěřenkyně kapitánky Amélie Mauresmové se na domácí půdě proti obhájkyním z Česka pokusí získat třetí fedcupový titul po letech 1997 a 2003. Vzájemná bilance finalistek je vyrovnaná 3:3, před rokem v Ostravě vyhrály Češky 3:1, přičemž rozhodnuto bylo už po třetí dvouhře.

Švýcarsko - ČR 2:3

Neděle: Bacsinszká - Karolína Plíšková 4:6, 2:6,
Golubicová - Strýcová  3:6, 7:6 (8:6), 6:1,
Hingisová, Golubicová - Hradecká, Karolína Plíšková 2:6, 2:6. 

Sobota: Bacsinszká - Strýcová 0:6, 2:6,
Golubicová - Karolína Plíšková 3:6, 6:4, 6:4.

Francie - Nizozemsko 3:2
Mladenovicová - Bertensová 5:7,4:6,
Garciaová - Rusová 6:3, 6:4,
Garciaová, Mladenovicová - Bertensová, Hogenkampová 4:6, 6:3, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud