Jiří Punčochář
7. listopadu 2008 • 11:50

Federer má poslední šanci

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco zraněná světová jednička Rafael Nadal stále bojuje s časem a lečí se pro finále Davisova poháru, osm dalších hvězd se sejde na Turnaji mistrů v Šanghaji.



Prosadí se některý ze čtyř nováčků, nebo získá první velký titul letos Roger Federer? Hraje se od zítřka, náhradníkem je překvapivě Radek Štěpánek a vítěz si může odnést až 24,7 milionu korun.

V sezoně ztratil co mohl, přesto ji ještě může zakončit jako král. Roger Federer bude na Turnaji mistrů v Šanghaji nasazený jako číslo jedna a navíc se chystá usilovat o svůj pátý titul ze závěrečného turnaje sezony. Vyrovnal by se tím legendám Lendlovi a Samprasovi, jimž se to podařilo v minulosti. „Vždycky se mi tu dařilo,“ culí se.

Navzdory tomu Švýcar favoritem není. Sice si na podzim vybral přestávku, kterou anoncoval tak dramaticky, jako by se měl loučit s tenisem, a po ní vyhrál domácí turnaj v Basileji, ale na Masters v Paříži přišlo zase trápení a zranění zad. Tohle prostě není Federerův rok.

A tak je tu šance pro jednoho ze čtyř nováčků. V jejich čele stojí Skot Andy Murray, jehož konečně nalezený potenciál vynesl až na 4. místo žebříčku.
Jeho hru obdivuje i veterán John McEnroe. „Nejvíc mě dostává, jak neuvěřitelně dobře se pohybuje. Věří svému hernímu stylu a nemění taktiku, velmi dobře volí údery. Má to v ruce a může hrát i na síti. Zároveň má skvělý mozek a hlavu pro tenis,“ uvedl bývalý tenista.

Bude mít Murray na to, aby pokračoval z vítězného tažení z Madridu? Pokud má mít jednu výhodu, tak je to zdraví. O Federerovi už řeč byla, zraněný palec na noze má prý další bijec Juan Martin del Potro. Proto je v pohotovosti i Radek Štěpánek, jenž je podle informací agentury SID první náhradník a do Číny už odcestoval.

Český tenista je přitom v žebříčku podle letošních výsledků až na 26. místě. Na poslední chvíli přijal roli druhého náhradníka Němec Nicolas Kiefer.

Stejně jako jejich bolístky ale svět sleduje na dálku i snažení Rafaela Nadala, jemuž běží čas do pondělního rozhodnutí ohledně startu ve finále Davisova poháru. Léčí si zánět v koleni a pokud prý nezačne příští týden trénovat, odřekne Davis Cup (21.-23. 11.) stejně jako cestu do Šanghaje.

Český tenis má znovu zastoupení ve čtyřhře díky Lukáši Dlouhému. Zatímco loni hrál s krajanem Pavlem Víznerem, tentokrát se kvalifikoval s Indem Leanderem Paesem. První zápas česko-indický pár čeká v pondělí, kdy se utká se švédsko-zimbabwskou dvojicí Jonas Björkman, Kevin Ullyet.

Zítřejší program patří Červené skupině, v níž se na úvod utkají Djokovič s Del Potrem a Davyděnko s Tsongou. V pondělí do turnaje vstoupí obhájce titulu Federer, kterého na úvod čeká Simon. Dalším zápasem Zlaté skupiny je utkání mezi Američanem Roddickem a Murraym.

Vítěz Turnaje mistrů ve dvouhře získá minimálně 600 tisíc dolarů, ale může si přijít až na 1,3 milionu, pokud projde celou soutěží bez porážky. Turnaj vyvrcholí finálovým duelem 16. listopadu. V Šanghaji se koná naposledy, od příštího roku bude v Londýně.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud