15. července 2017 • 16:30

Venus na kolenou! Muguruzaová je novou wimbledonskou šampionkou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaová je poprvé vítězkou Wimbledonu. Ve finále porazila pětinásobnou šampionku londýnského turnaje Venus Williamsovou 7:5, 6:0 a slaví druhý titul z grandslamů.



V prvním setu přitom odvrátila sedmatřicetileté Američance dva setboly, pak už získala devět gamů v řadě. O 14 let mladší rodačka z Venezuely loni ovládla antukové Roland Garros, dnešní finále na trávě v All England Clubu jí patřilo za hodinu a 17 minut.

Nejslavnější tenisový turnaj vyhrála jako druhá Španělka v historii po triumfu své občasné trenérky Conchity Martínezové v roce 1994. Muguruzaová předloni ve wimbledonském finále podlehla mladší ze sester Williamsových Sereně, dnes zabránila Venus, aby do rodinné sbírky přidala už potřinácté slavný talíř.

Williamsová při dvacáté účasti na tomto turnaji však po zahození dvou setbolů v úvodní sadě zcela ztratila koncentraci a "kanára" už neodvrátila. Spolu se slavnou trofejí Muguruzaová inkasovala prémii 2,2 milionu liber (přes 65 milionů korun). Ve světovém žebříčku se v pondělí posune z 15. místa až na páté, poražená Američanka si polepší o dvě příčky a bude devítkou.

Pořadí WTA bude jako první Češka v historii kralovat Karolína Plíšková, byť ve Wimbledonu vypadla v druhém kole. "Finále se Serenou (v roce 2015) mi pomohlo, aby ze mě byla lepší hráčka na trávě. A pomohly mi také zkušenosti Conchity. Věděla, jak mě připravit," poděkovala Muguruzaová.

Před turnajem přitom mladá Španělka nepatřila k favoritkám. A ani příprava na trávě se jí nevydařila, před dvěma týdny v Eastbourne dokonce proti Barboře Strýcové uhrála ve 2. kole jediný game.

Zatímco finále začala Williamsová esem, Muguruzaová při svém prvním podání udělala dvojchybu. Brzy se ale uklidnila a neukázala mnohem zkušenější soupeřce žádnou slabinu. Druhý set už se pro ni vyvíjel ideálně, Williamsová kazila a chyb udělala nakonec 25 oproti 11 Muguruzaové.

"Zní to neuvěřitelně mít šanci zahrát si tady proti Venus. Vždycky jsem snila o tom, že jednou Wimbledon vyhraju. A jsem strašně ráda, že jsem to dokázala," řekla španělská tenistka. O radost z trofeje se pak na dálku podělila i se svým trenérem Samem Sumykem, který do Londýna nejel a zůstal doma s těhotnou manželkou.

Maraton wimbledonské čtyřhry vyhráli Melo s Kubotem

Po více než čtyřech a půl hodinách získali trofej pro vítěze wimbledonské čtyřhry Brazilec Marcelo Melo a Polák Lukasz Kubot. Rakousko-chorvatský pár Oliver Marach, Mate Pavič porazili po pětisetovém maratonu 5:7, 7:5, 7:6, 3:6 a 13:11. Delší deblové finále se na trávě v All England Clubu hrálo v historii jen jedno.

Naopak o ženském titulu bylo následně rozhodnuto za pouhých 54 minut. Olympijské vítězky Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová neztratily ve finále s Chan Hao-ching z Tchaj-wanu a Rumunkou Monicou Niculescuovou ani jeden game. Rusky získaly třetí grandslamový titul - v roce 2013 ovládly Roland Garros a o rok později US Open.

Čtvrtí nasazení Melo s Kubotem potvrdili letošní neporazitelnost na trávě. Vyhráli i 14. zápas, ovládli třetí travnatý turnaj v řadě a získali první společnou trofej na grandslamu.

Třiatřicetiletý Melo už má titul z předloňského French Open (s Ivanem Dodigem), o dva roky starší Kubot vyhrál o rok dříve s Robertem Lindstedtem Australian Open. Brazilský deblista se v pondělí stane staronovou deblovou jedničkou, v čele světového žebříčku ATP vystřídá Fina Henriho Kontinena.

Strhující deblovou bitvu ukončil Pavič svým jediným prohraným servisem v celém zápase. S Marachem jim přinesla smůlu pauza kvůli zatahování střechy, která duel přerušila zhruba na deset minut za stavu 11:11.

Nejdelší finále mužské čtyřhry trvalo v roce 1992 ještě o 20 minut déle. John McEnroe a Michael Stich se tehdy přetahovali o wimbledonský titul s Jimem Grabbem a Richeym Renebergem pět hodin a minutu. Pátý set skončil poměrem 19:17.

Ženy:

Dvouhra - finále:

Muguruzaová (14-Šp.) - V. Williamsová (10-USA) 7:5, 6:0.

Čtyřhra - finále mužů:

Kubot, Melo (4-Pol./Braz.) - Marach, Pavič (16-Rak./Chorv.) 5:7, 7:5, 7:6 (7:2), 3:6, 13:11.

Čtyřhra - finále žen:

Makarovová, Vesninová (2-Rus.) - Chan Hao-ching, Niculescuová (9-Tchaj-wan/Rum.) 6:0, 6:0.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud