7. března 2016 • 05:00

Fotbalové góly létají kolem světa za zlomek sekundy

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je 16. března 2016 a v Mnichově se hraje zápas, o kterém budou němečtí fanoušci jednou nadšeně vyprávět svým dětem. To teď ale ještě netuší: Bayern prohrává s Juventusem Turín 1:2 a jen pár minut ho dělí od vyřazení z Ligy mistrů. Stadion Allianz Arena je navzdory chladnému počasí ve varu. Domácí posílají do vápna soupeře jeden míč za druhým, a těsně po začátku nastavení se dočkají: v 91. minutě útočník Thomas Müller vyskakuje na přesný centr a hlavou srovnává na 2:2. Stačil zlomek sekundy, a všechno je jinak. Jediný sportovní moment změnil životy soupeřících týmů i milionů jejich příznivců.



Dramatické okamžiky spousta fanoušků nemůže sledovat naživo nebo v televizi, ale přitom s napětím očekávají každou změnu v zápase. Rekordních téměř 4,5 milionu se jich o tomto klíčovém momentu dozvědělo díky výsledkovým webům české společnosti Livesport, která je jedničkou ve světě rychlého sportovního zpravodajství. A dalším milionům lidí přišlo upozornění od některé z aplikací, které Livesport vydává.

Čísla jsou to obrovská, ale na ta jsou v Livesportu zvyklí. Společnost se sídlem v Praze vyvíjí pro sportovní fanoušky na celém světě jazykově lokalizované výsledkové stránky. Více než 50 webů navštíví každý měsíc přes 60 milionů uživatelů. Její populární mobilní aplikace pak mají přes 15 milionů stažení a každou minutou přibývají desítky dalších. Vše je pro fanoušky sportu zdarma.

Livesport aktuálně pokrývá 32 sportů a přes 5 000 soutěží z celého světa. To vyžaduje mimořádně sofistikovaný způsob zpracování každé sportovní informace, která musí být co nejrychlejší a zároveň přesná.

Co se tedy děje v době mezi sportovní akcí a momentem, kdy se informace o ní zobrazí na monitoru počítače, tabletu nebo displeji mobilu sportovního fanouška?

Všechny přenosy vedou do Třebechovic

Zatímco úspěšný střelec Thomas Müller běží slavit za svými spoluhráči, v Třebechovicích pod Orebem začíná být pořádně rušno. Zhruba pětitisícové město na Královéhradecku by si se světem sportu spojil asi málokdo, ale právě tady sídlí firma Sportnet, jejíž data se dostávají k desítkám milionů fanoušků na celém světě.

Ve Sportnetu pracuje na 200 lidí, převážně mladých sportovních nadšenců, kteří 24 hodin denně pečlivě sledují všechny pokrývané sporty a všechno podstatné zaznamenávají.

Když Thomas Müller poslal míč za záda brankáře Buffona, sledoval ho při tom v Třebechovicích zkušený administrátor, který přesně věděl, co má dělat: ujistit se, že gól platí, a rychle jednat.

Administrátor má před sebou neustále otevřený editor, který mu umožňuje ve zlomku sekundy zaznamenat cokoliv, co se na hřišti stane - například úvodní hvizd rozhodčího, udělenou kartu, faul a samozřejmě i vstřelenou branku.

Jakmile je gól potvrzený, administrátor informaci odklikne jako ověřenou. Tím to ale nekončí: když je uložené to nejdůležitější, je potřeba ještě doplnit další podrobnosti - kdo branku vstřelil, jestli mu někdo nahrál a k tomu popis gólové situace v komentáři.

Na komentářích k utkání je asi nejlíp vidět, jak moc šikovný nástroj v Třebechovicích používají. Vždyť ho taky v Livesportu, kterému Sportnet dodává data, už více než čtyři roky nepřetržitě vylepšují.

Když si na webu Livesportu přečtete jakýkoliv komentář k dění na hřišti, asi by vás nenapadlo, že vzniká jednoduchým klikáním myší: administrátor několika kliknutími zkombinuje předpřipravené fráze, přiřadí k nim konkrétní jména, a popis situace je na světě. Aby byl co nejpřesnější a nejbarvitější, je v češtině na výběr přes 16 000 formulací, takže ať hráč vyšle prudkou, nebo pomalou střelu, ať ji zablokuje obránce, nebo zastaví brankář, ať jde střela k levé, nebo k pravé tyči, administrátor to všechno dokáže v komentáři rozlišit. A díky tomu, že fráze jsou spolu ve všech jazycích propojené, si o důležitém momentu přečtou uživatelé v desítkách jazykových verzí.

Kontrola dvakrát za sekundu

Vstřelený gól, následná informace o střelci, komentář – jakmile je administrátor odešle, všechny údaje se uloží do obrovské databáze, která je rodinným stříbrem Livesportu. Pamatuje toho hodně: namátkou 2,2 milionu odehraných zápasů, 59 milionů komentářů nebo 97 milionů statistik.

Všechny údaje jsou pečlivě roztříděné podle jejich typu. Dvakrát za sekundu totiž databázi kontroluje speciální program, „cron“, který zjišťuje, jestli se v ní neobjevilo něco nového. A vzhledem k ohromnému množství údajů kontroluje jen ta vybraná data, u kterých se dá předpokládat, že se mohla během poslední půl sekundy změnit.

Ale zpátky k 91. minutě na stadionu Allianz Arena. Útočník Bayernu střílí gól, administrátor bleskurychle odesílá informaci o změně skóre do databáze - a tady můžeme zmáčknout pomyslné stopky, které nám změří, za jak dlouho se o brance dozvědí sportovní fanoušci kdekoliv na světě.

Jakmile cron, který neustále vyhledává změny, objeví v databázi nový přírůstek, udělá s ním to,  k čemu je naprogramovaný: předá ho dál. Následuje něco, co lze dobře pochopit, když si představíte automatizovanou továrnu. Jen místo strojů, které si předávají různě opracovaný výrobek, si tady programy s jasným a jednoduchým zadáním řetězově posílají informaci, kterou cron v databázi objevil. Každý program má jiný úkol, ale jedno mají společné: pracují ve zlomcích sekundy, aby zdržení bylo minimální.

Poslední z těchto programů pošle informaci tzv. push serverům, které má Livesport uložené v privátním sále datacentra v Praze. A nejen je; dohromady je tu 300 serverů. V takovém počtu už bez problémů zvládnou nápor, který přichází obvykle ke konci důležitých zápasů velkých evropských fotbalových lig - a jsme znovu u souboje mezi Bayernem a Juventusem.

Když k push serverům doputovala informace o vstřeleném gólu, zbýval jediný  krok k tomu, aby se o něm dozvěděli uživatelé. Push servery, které zvládnou rozeslat údaje o změně stavu milionům lidí najednou, udělaly svou práci. Samy překreslily informaci o vstřelené brance, takže uživatelům kdekoliv na světě i bez obnovování stránky zasvítil na monitorech či displejích stav 2:2.

A teď je na čase vypnout stopky. Od chvíle, kdy administrátor odeslal informaci o vstřelené brance, neuplynula ani sekunda a o gólu Thomase Müllera se dozvěděl každý, kdo  tento zápas sledoval na některém z webů Livesportu, případně v jeho mobilních aplikacích. Zatímco se úspěšný střelec nechává v Mnichově na stadionu unášet radostí, začít slavit - nebo truchlit – mohou i fotbaloví fanoušci po celém světě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud