Jakub Konečný
14. listopadu 2015 • 18:33

Propadák zn. Steinhöfer! Sparťan nevyužil další šanci, byla poslední?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl být novým Pavlem Kadeřábkem, ale zatím to vypadá, že spíš napodobí osud Pabla Gila. Němec Markus Steinhöfer se trápí, v nedělním utkání proti Teplicím byl už počtvrté střídán o přestávce. Světoběžník s pestrou kariérou na pravém kraji obrany Sparty dosud nepřesvědčil – a moc dalších pořádných příležitostí už zřejmě nedostane.



Je to statistika, která vydá za tisíc slov. Markus Steinhöfer se v této sezoně ocitl sedmkrát v základní sestavě Sparty – a hned ve čtyřech případech vydržel na hřišti jen první poločas, protože byl střídán už během pauzy.

Naposledy ho tato mrzutost potkala při nedělním zápase s Teplicemi (3:1), kdy podal opravdu mizerný výkon. Byl pasivní, hodně fauloval a navíc už v 5. minutě nechal pohodlně skórovat Štěpána Vachouška, jehož náběh vůbec nezachytil. V podání tak zkušeného hráče šlo o nepochopitelnou chybu, kterou trenér Zdeněk Ščasný nezapomněl při hodnocení zmínit.

„Nejenom ta branka, těch důvodů tam zase bylo víc,“ povzdechl si letenský kouč na adresu devětadvacetiletého Němce. „Byl pozdě v soubojích, přitom dlouho nehrál. To, co ho zdobí, tam bylo minimálně, do útočné fáze se dostal snad jednou, dvakrát, dost balonů ztratil,“ vypočítával Ščasný další Steinhöferovy hříchy.

Sparta - Teplice: Gól Štěpána Vachouška na 0:1
Video se připravuje ...

Vystoupení hráče s číslem 17 bylo zkrátka dokonalým propadákem. Ze zaváhání při teplickém gólu se vůbec nepoučil, takže pustil do další šance Martina Filla, který dorážel nepříjemnou střelu Radima Breiteho. V tu chvíli měl štěstí, že reflexivně zakročil brankář David Bičík.

Taktických chyb předvedl Steinhöfer daleko víc, stoper Jakub Brabec ho například seřval za to, že za sebou při obranném autu nechal volného protihráče. Pravý bek se zkrátka na hřišti choval jako při castingu na hlavní roli v pokračování legendární komedie Roztržitý…

Trenér Ščasný přesto našel pro jeho počínání aspoň částečnou omluvu. „Hodnotit ho kriticky by nebylo úplně fér, on to odnesl, protože jsme měli problémy na naší pravé straně i díky tomu, že Fatai málo bránil, nevracel se dost poctivě, nebo se odstěhoval na druhou stranu,“ vykládal už o poznání shovívavěji.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Teplice 3:1. Fatai zařídil dva góly
Video se připravuje ...

Byl to totiž právě osmapadesátiletý trenér, kdo Steinhöferův příchod v létě posvětil. Spartě na něj dal tip německý kouč Thorsten Fink, s nímž byl letenský klub dlouho v kontaktu.

Sparta urgentně hledala náhradu za Pavla Kadeřábka a vedle Steinhöfera zvažovala rovněž angažování Vjačeslava Karavajeva, kmenového hráče CSKA Moskva, který si udělal dobré jméno na hostování v Dukle. Za Karavajeva lobboval především sportovní ředitel Jaroslav Hřebík, ale Ščasný dal přednost Steinhöferovi.

Fakt, že zkušený bek na jaře pořádně nehrál ani v druholigovém německém Aalenu, který ke všemu sestoupil, nikoho odpovědného na Letné dostatečně neodradil. A Karavajev? Po něm okamžitě chňapl Jablonec, kde perspektivní Rus nastupuje naprosto pravidelně.

O tom si Steinhöfer může zatím jen nechat zdát, Teplice zdaleka nebyly první soupeř, proti kterému zklamal. Jen poločas vydržel na hřišti při ligové premiéře v Jihlavě, v Jablonci a dokonce i v MOL Cupu na půdě třetiligového Králova Dvora. Scénář byl pokaždé stejný – v ofenzivě Steinhöfer nic nepředvedl a při bránění představoval pro svůj tým bezpečnostní riziko prvního stupně.

„Střídal jsem ho proto, že jsme tam měli trochu problémy. Čekal jsem od něj větší aktivitu dopředu a hlavně několikrát mu tam zaběhl Mingazov – jak za záda, tak naváděl balon do středu. Byť jsme se na to chystali, upozorňovali, nebylo to stoprocentní,“ uvedl Ščasný například po remíze 1:1 v Jablonci.

Proti Teplicím se hned po pauze vrátil na post pravého obránce Lukáš Mareček a Ščasný navíc jako na smilování čeká na uzdravení Martina Frýdka, který tuto roli také zvládá na patřičné úrovni.

Steinhöfer je proto v tuto chvíli až varianta číslo 3 – a pokud se na tom do konce podzimu nic zásadního nezmění, půjde bývalý hráč Salcburku, Frankfurtu, Basileje či Betisu Sevilla zřejmě zas o dům dál. Stejně jako jeden z jeho předchůdců Španěl Pablo Gil, který na Letné rovněž vydržel pouze půl roku.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud