Jan Vacek
27. října 2017 • 18:00

Co sráží Spartu? Časté změny, neznalost týmu i neodpovědnost hráčů

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Sparťané před penaltami, ve kterých proti Baníku neuspěliSparťané před penaltami, ve kterých proti Baníku neuspěliFOTO: Jaroslav Legner (Sport)

    Trenérova neznalost týmu, neustálé personální změny ve středu pole a v ofenzivě, slabé výkony hráčů s vysokým kreditem. Mozaiku letenského výbuchu v MOL Cup s Baníkem tvoří hned několik bodů. Proč se Spartě stále nedaří navázat sérii podařených zápasů? Deník Sport vybral sedm aspektů, na které by se měli Stramaccioni a spol. zaměřit.

  • Pravá strana

    Zklamaný Vjačeslav Karavajev, který zahodil poslední sparťanskou penaltu proti BaníkuFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Trenér Andrea Stramaccioni úplně rozbořil složení pravé strany. A mohutně ji oslabil. Na místo zraněného Václava Kadlece naskočil Tal Ben Chaim, post pravého beka ale kouč měl zachovat. Nestalo se, dobře hrajícího Ondřeje Zahustela nahradil Vjačeslav Karavajev. Tenhle krok je těžko pochopitelný s ohledem na to, že ruský bek operoval za (nejen) defenzivně slabým Talem Ben Chaimem. Duel navíc ukázal, že nerozehraný Karavajev je úplně z formy, navíc si nevěří. Zahustel je naopak bojovník, srdcař. Zároveň má skvělou fyzičku, dva zápasy během čtyř dnů by měl zvládnout.

    Stramaccioni po krachu: Cítím, že majitel pořád věří našemu plánu
    Video se připravuje ...

  • Střed pole

    Lukáš Mareček po prohře v BrněFoto Dominik Bakeš / Sport

    Další personální zemětřesení. Ve středu pole se oproti duelu s Jabloncem změnili oba hráči. Pouze na lavičku ovšem usedli Michal Sáček s Georgesem Mandjeckem. Na plac naopak šli Rio Mavuba a Lukáš Mareček, duel jim ovšem hrubě nevyšel. Druhý jmenovaný potvrdil, že může hrát na pozici stopera, ale na středovou pozici v současné formě nestačí. Postupný útok Sparty byl ohromně pomalý a nepřesný, drtivá většina přihrávek od obou hráčů šla dozadu, případně do šířky. Nad skutečností, že italský trenér úplně rozprášil to, co mu výborně fungovalo v Jablonci, lze pouze kroutit hlavou.

    Sparťané utěšují neúspěšného penaltového střelce Vjačeslava Karavajeva
    Sparťané utěšují neúspěšného penaltového střelce Vjačeslava Karavajeva

  • Hráčská odpovědnost

    Tal Ben Chaim byl obžalován kvůli nejasnostem kolem přestupu do SpartyFoto Dominik Bakeš / Sport

    Byť italský kouč udělal několik nepochopitelných zásahů do sestavy, pohárový výbuch s Baníkem nelze svalit pouze na jeho hlavu. Na vině jsou pochopitelně i hráči. Celá řada z nich totiž neprokázala kvalitu, která by rudého dresu byla hodna. Tal Ben Chaim, Rio Mavuba, Lukáš Mareček, Vjačeslav Karavajev, Michal Kadlec. Ti všichni svými výkony výrazně zklamali. Jakmile je ze základní jedenáctky hned pět fotbalistů hluboko pod optimální výkonností, výsledek se zákonitě dostavuje jen velice těžko. Sparta se o tom ve středu večer důrazně přesvědčila.

  • Michal Kadlec

    Zleva David Hovorka ze Sparty, Tomáš Poznar z FC Baník Ostrava a Michal Kadlec ze SpartyFoto ČTK

    Při vší úctě k bývalému reprezentantovi a dlouholetému bundesligovému hráči, za současné výkonnosti nemá v sestavě co dělat. Pohárový duel s Ostravou to znovu potvrdil. Michal Kadlec jede na podivný volnoběh, na hřišti působí nezúčastněně, jako by mu byl výsledek svého týmu lhostejný. Při podpoře útoku téměř neexistuje, často se alibisticky schovává u čáry, místo aby si hledal prostor pro převzetí přihrávky. V obraně si nedělá násilí, snahu o konstruktivnost zpravidla nahrazují laciné odkopy. Proč Stramaccioni stále drží Kadlece v sestavě, zůstává záhadou.

  • Složení ofenzivy

    Neskutečný Josef Šural vstřelil Jablonci tři gólyFoto Michal Beránek / Sport

    Josef Šural nasázel Jablonci hattrick, získal tak důležité sebevědomí. V útoku ovšem proti Baníku vydržel jen čtyřicet minut. V závěru první půle už zaskakoval na pravém křídle za zoufalého Ben Chaima, po změně stran se přesunul levou zálohu. David Lafata se duelem protrápil na pozici podhrotového hráče. Že pro něj tenhle post není, se prokázalo opakovaně. Stramaccioni to ovšem v potaz nebere, na desítce přitom mohl nastoupit Néstor. Už v poločase střídal Bogdan Vatajelu, jemuž to sice nešlo, ovšem pokud někdo mohl zásobovat střídajícího Marka Janka centry, byl to právě on.

  • Neznalost hráčů

    Hlavní trenér Sparty Andrea StramaccioniFoto ČTK

    Znát dokonale své hráče, to je hlavní přikázání pro každého trenéra. Stramaccioni ovšem touto vlastností nedisponuje. Odhalila to tisková konference po utkání s Baníkem a debata ohledně zvolených exekutorů domácích. „Máme v týmu hráče, kteří penalty obvykle nekopou. Hovorka, Štetina, Mareček, Kadlec,“ prohlásil italský kouč. V případě posledně jmenovaného je to přitom přesně naopak. Michal Kadlec v národním týmu kopal penalty pravidelně, byl spolehlivým exekutorem. Právě on v 90. minutě utkání ve Skotsku pokutový kop proměnil a nasměroval Čechy na ME.

  • Důraz na detail

    Rio Mavuba marně stíhá Patrika HrošovskéhoFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Fotbal je sice jednoduchá hra, jakmile ale přehlížíte detaily, můžete za to draze zaplatit. Když po utkání s Plzní mířil na Stramaccioniho dotaz ohledně obuvi Ben Chaima, který v zápase několikrát podklouzl, trenér Sparty otázku bagatelizoval. Proti Baníku to pak byl nejen Ben Chaim, ale i celá řada hráčů v čele s Mavubou či Vatajeluem, kteří viditelně zvolili špatné kopačky. Na hře izraelského reprezentanta se to projevilo nejvýrazněji. Ben Chaim byl nestabilní, nemohl pracovat v rychlosti s míčem a na místě měnit směr. I tahle zdánlivá maličkost se na vyřazení Sparty podepsala.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud