Martin Mls
Premium
14. prosince 2018 • 14:10

Penaltová liga! V Česku jede na rekord, králem je Slavia. Pomáhá video?

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká jízda Slavie a Plzně, další sparťanské trápení, sedmnáctigólová show boleslavského čarostřelce Nikolaje Komličenka a… Penalty. Moře penalt! Ligový podzim 2018 orámovala nebývalá přehlídka pokutových kopů: po osmnácti kolech jich bylo 54, o tři čtvrtě víc než ve stejné fázi minulé sezony. Pokud to takhle půjde dál, padne rekord samostatné české ligy. Proč? Hledejte za tím i video. V článku pro iSport Premium najdete statistiky penalt v aktuální sezoně, nejčastější exekutory, penaltové specialisty i brankáře, kterým se je daří chytat.



Vybavíte si, v kolika zápasech této sezony jste viděli penaltu? Vlastně by možná bylo lepší zeptat se opačně: v kolika zápasech jste penaltu neviděli? Smršť pokutových kopů je jedním ze symbolů letošního podzimu, průměrně na ně dojde ani ne v každém třetím utkání.

„Je to jasný trend celé sezony,“ říká Ivan Kopecký, bývalý trenér české jednadvacítky a expert deníku Sport.

Pro srovnání: po osmnácti kolech minulého ročníku se penaltové počítadlo zastavilo na čísle 31, teď je na čtyřiapadesáti. Čili raketový nárůst o 74 procent.

Už teď – po necelých dvou třetinách základní části – bylo v lize k vidění víc penalt než v patnácti kompletních sezonách od rozpadu federace.

„Důvod číslo jedna je pro mě video,“ tvrdí někdejší mezinárodní rozhodčí Ivan Grégr. Sudí jsou díky kolegům u videa pod větší kontrolou a můžou se k penaltovým situacím vrátit, což dělají často: ze zmíněných 54 penalt bylo sedmnáct nařízeno až po zhlédnutí záznamu. Naopak tři pokutové kopy rozhodčí ze stejného důvodu odvolali. Bez videa bychom se tedy dostali na čtyřicet penalt, což by bylo sice nadprůměrné, ale ještě ne historicky nejvyšší číslo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud