Michal Kvasnica
Premium
6. května 2023 • 04:55

Promarněná pětiletka: s Brabcem od záchrany k záchraně. Co je špatně?

Autor: Michal Kvasnica, inf
Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krásný výroční zápas se Celtikem na zaplněném stadionu v úžasné atmosféře, vysněný a tehdy ještě usměvavý trenér Pavel Vrba, těšící se fanoušci, optimismus díky nadějnému losu, zapálený majitel Václav Brabec konečně vyhlížející evropský úspěch... Všechno to loni v létě v Baníku vypadalo tak idylicky, vzhledem k oslavám sta let od založení klubu - a ve Slezsku všeobecně pozitivní náladě, až kýčovitě. O to tvrdší přišel náraz. Ostravští nehrají o elitní čtyřku, ale po pěti rocích znovu bojují o záchranu. „O holý život,“ ví kouč Pavel Hapal. Na jaře 2018 to zvládli díky zkušenosti, co nyní?



Z nejhoršího jsou – patrně – díky povedenému dubnu venku. S čtyřbodovým náskokem na barážovou příčku, konkrétně Brno, se ostravským fotbalistům dýchá o něco lépe než před pár týdny. Zvlášť s vědomím, že pokud v sobotu zvládnou doma porazit právě Zbrojovku, bude jejich polštář čtyři utkání před koncem sedmibodový. Přes sedmdesát procent fanoušků věří, že Slezany čeká naprosto pohodová záchrana, ale s tím na trenéra Pavla Hapala nechoďte.

„Vůbec nejsem klidný. Ani klidnější. Furt jsem na špičkách. Nic jiného nejde. Fotbal je takový, že jednou vám dá, podruhé vezme. Něco podcenit by byla velká chyba,“ varuje.

Každopádně už jen fakt, že Baník zachraňuje prvoligovou příslušnost, je pro zajištěný klub s evropskými ambicemi, kvalitní akademií a obrovskou základnou příznivců nebetyčná ostuda. Chlácholit se tím, že stačil jediný bodík či lepší vzájemný zápas s Českými Budějovicemi ke skoku do prostřední skupiny, by byla naprostá zoufalost.

„Ostrava by měla bojovat o druhé, třetí, čtvrté, páté místo úplně s přehledem. Říkám si, jak je s takovým zázemím a možnostmi možné, že je tam, kde je. Je to určitě k zamyšlení, protože to degraduje jejich celkovou práci. Postavení v tabulce vůbec neodpovídá možnostem a ambicím, co od nich fanoušek očekává,“ kroutí hlavou bývalý reprezentant Milan Fukal.

Není sám. Výroční sezona sta let od založení FCB měla být vrcholem sedmiletého působení majitele Václava Brabce.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
10

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud