8. července 2010 • 04:00

Jankulovskému hrozí vězení, otvírá se stará kauza

Autor: sh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Marek Jankulovski má vážný problém. Může jít totiž do vězení. Natvrdo. Trest čtyři měsíce odnětí svobody a pokutu 500 euro pro něj žádá podle italského tisku žalobce Lorenzo Del Giudice z Udine za nedovolené sázení a praní špinavých peněz.



Italská justice totiž znovu otevřela případ z roku 2005 a tehdejší český legionář klubu Udinese Calcio (hrající nyní v AC Milán) je společně se čtyřmi dalšími osobami opět žalován za nedovolené sázení. Přitom za tento trestný čin v roce 2007 byl zprostěn veškerých obvinění.

Nyní ovšem k žalobě přibyl ještě další, mnohem závažnější paragraf o praní špinavých peněz, čímž se rozpětí trestu zvyšuje i na nepodmíněné odsouzení, které by mohlo dosáhnout až čtyř měsíců.

O co v kauze jde
V květnu 2006 byl Jankulovski vyšetřován prokuraturou v Udine v kauze nedovoleného sázení, kdy bylo 50 osob (z toho 21 fotbalistů) obviněno z porušení zákona, že v letech 1998-2005 prosázely 10,5 milionů eur (téměř 300 milionů korun). „Mám čisté svědomí,“ prohlásil tehdy. V únoru 2007 byl zbaven veškerých obvinění.

„Požádal jsem o uznání přípustnosti tohoto paragrafu do obnovovacího procesu,“ sdělil prokurátor Del Giudice. Obhájci obviněných naopak požadují úplné zproštění žaloby ve všech bodech. Rozhodovat však bude soud.

Spolu s Markem Jankulovskim před ním mají stanout i hráči Giampiero Pinzi (Chievo), David Di Michele (Torino) a Massimo Margiotta (Vicenza) a obchodník Gianluigi Prevedello. Pro fotbalisty jde o velice nepříznivou záležitost, protože probíhá přestupové okno a jim se výrazně snižuje možnost získat dobré angažmá na nové adrese.

Jankulovski, jemuž skončí v AC Miláně smlouva příští rok, byl ještě minulý týden spojován s několika zajímavými nabídkami. Rýsovala se už velice lukrativní smlouva v Dubaji, byť nedoznala ještě konkrétné podoby.

Marek Jankulovski a San Siro
Marek Jankulovski a San Siro


Vyčkávalo se, zda nový trenér Massimiliano Allegri si nebude chtít českého hráče ponechat. Majitel klubu AC Milán Silvio Berslusconi však několikrát potvrdil, že ho z kádru společně s dalšími hráči (Kaladze, Oddo) uvolní.

Nyní jsou všechny kontakty až do ukončení soudního procesu podle italského tisku ´zamrtvěné.´

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud