8. dubna 2021 • 21:40

Slavia proti rasismu neklečela, její gesto uťal rozhodčí. A přišla kritika

Autor: rou, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
31
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Slavie se před úvodním čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu (1:1) rozhodli vyjádřit podporu boji proti rasismu symbolickým chycením kolem ramen, zatímco domácí fotbalisté poklekli na podporu iniciativy Black Lives Matter. Gesto Pražanů nicméně narušil hlavní rozhodčí, když hráče rozehnal na jejich pozice. A hned se objevila kritika Slavie, na níž mají především fanoušci na britských ostrovech spadeno kvůli incidentu Ondřeje Kúdely ze zápasu proti Glasgow Rangers...



„Slavia je mezinárodní a multikulturní klub a svoji podporu UEFA Respect programu a boji proti rasismu, ale i dalším projevům nesnášenlivosti, xenofobie nebo antisemitismu, vyjádří společným objetím našich hráčů,“ napsal pražský klub před zápasem.

Jenže když na slávistické gesto došlo, přišel k držícím se hráčům švédský sudí Andreas Ekberg a nechal je rozptýlit po hřišti. Sám se pak připojil k pokleknutí domácích a na Twitteru se začaly objevovat kritické hlasy. „Hráči Slavie nepoklekli. To se dalo čekat,“ psal jeden z fanoušků.

Slavii „natřel“ i deník Daily Mail, který na svém webu zveřejnil článek s titulkem: „Slavia Praha odmítla pokleknout a místo toho před zápasem s Arsenalem STÁLA, zatímco česká strana vrací úder kvůli vyšetřování kvůli údajnému rasismu distancovaného Ondřeje Kúdely proti Glenu Kamarovi.“ O předcházejícím gestu už se ovšem deník nezmínil...

„Evropa. Afrika. Asie. Amerika. Celý klub je jedna rodina, ať jsme odkudkoli,“ napsal u fotky slávistického objetí Tomáš Syrovátka, místopředseda představenstva, jak vše bylo myšleno.

„Slavia rasismu říká jasné NE. Nedávno jsme i natočili videospot proti rasismu a dnešní gesto je součástí našeho příběhu,“ zdůrazňoval i klub, který to ovšem i tak v Británii opět schytal...

Góly

Domácí: 86. Pépé

Hosté: 90+4. Holeš

Sestavy

Domácí: Leno – Soares, Holding, Gabriel, Bellerín (C) – Willian (73. Martinelli), Smith-Rowe (88. D. Ceballos), Xhaka, Partey (77. Alnaní), Saka (77. Pépé) – A. Lacazette (77. Aubameyang).

Hosté: O. Kolář – Bah, Holeš, Zima, Bořil (C) – Hromada (46. Ševčík) – Oscar (69. Kuchta), Stanciu (84. Masopust), Provod, Olayinka (85. Traoré) – Sima (69. Lingr).

Náhradníci

Domácí: Hein, Ryan, Ceballos, Aubameyang, Pépé, Marí, Nelson, Alnaní, Nketiah, Martinelli, Azeez, López

Hosté: Kovář, Stejskal, Tecl, Kuchta, Ševčík, Masopust, Lingr, Višinský, Traoré

Karty

Hosté: Zima

Rozhodčí

Ekberg – Culum, Hallberg (všichni SWE) – Gestranius (FIN)

Stadion

Emirates Stadium, Londýn

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Deník Daily Mail se pustil do Slavie kvůli jejímu nepokleknutí před duelem s Arsenalem
Deník Daily Mail se pustil do Slavie kvůli jejímu nepokleknutí před duelem s Arsenalem

Vstoupit do diskuse
31

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud