15. dubna 2021 • 19:30

ONLINE: trest pro Kúdelu rozjel bouři. Vyjádřil se Tvrdík i zástupce UEFA

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Málokteré rozhodnutí mezinárodních fotbalových orgánů vzbudilo v Česku takové pozdvižení jako trest pro Ondřeje Kúdelu. Ten dostal od UEFA desetizápasovou stopku za údajnou rasistickou urážku Glena Kamary v zápase proti Glasgow Rangers. Evropské fotbalové asociaci napsal ostrý „vytýkací“ dopis i kancléř prezidenta Vratislav Mynář, který zprostředkoval také „sounáležitost“ Miloše Zemana se znepokojenými fanoušky. Reagovali ale i další politici, několik vyjádření poskytl šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Projděte si ohlasy z Česka i ze zahraničí.



Mynář v dopisu adresovaném členům komise uvedl, že rasismus ze strany Kúdely je neprokázaný a domnělý. „Odsuzujete slušného člověka bez jediného důkazu. Znemožňujete sportovci plnit si sen v Evropské lize. To vše jen proto, abyste naplnili zvrácená očekávání úzké skupiny aktivistů a klubu neschopného vítězit na hřišti, o to více však vykřikujícím prázdné a ublížené fráze o rasismu,“ uvedl.

Z boje proti rasismu v podání UEFA se podle Mynáře stal „boj neúspěšných proti úspěšným, vrchol pokrytectví, pozitivní diskriminace a trapné podbízení se hloupým trendům“. Česká veřejnost se napříč společností podle Mynáře s rozhodnutím UEFA neztotožňuje. „Naopak se vám, byť možná jen na krátkou dobu, podařilo spojit i odvěké rivaly,“ konstatoval.

Se situací je podle něj seznámen i prezident. „Považuje ji za významnou nejen z hlediska sportu, ale i z pohledu spravedlnosti a lidské důstojnosti. Vyjadřuje sounáležitost všem občanům ČR, kteří tuto kauzu sledují a jejím průběhem jsou zklamáni,“ uvedl Mynář. Zeman podle něj přeje fanouškům, aby se záležitostí nenechali odradit.

Tvrdík: Nehodili jsme Kúdelu přes palubu

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík se na Twitteru omluvil Glenu Kamarovi, pak ale také ujišťoval, že pražský klub rozhodně nehodil přes palubu potrestaného Kúdelu. „Žádný rasismus jsme nepotvrdili. Kúdy k němu (Kamarovi) neměl vůbec jít se zakrytou pusou a cokoliv mu říkat, jakkoliv chápu jeho emoce. Byla to naše jediná chyba, tak se nebudu chovat jako Rangers,“ uvedl Tvrdík na twitteru.

Omluvu zvolil i z diplomatických důvodů. „Již v této válce proti UEFA a Velké Británii, kterou nemůžeme vyhrát, krvácíme jako klub příliš mnoho,“ uvedl bývalý ministr obrany.

„Odpovídám za klub, jehož 85 procent rozpočtu jde z UEFA a Premier League. Předložili jsme přes 50 stran textu od advokátní kanceláře, rozsudek vynesen, konec. Klub se nemá kam odvolávat. Ondřej má hrazený právní tým, nikdo ho přes palubu nehodil a sám si to nemyslí. Musíme jít dopředu. Nemohu si dovolit být jen fanoušek a dělat věci srdcem,“ doplnil Tvrdík.

Ohlasy na trest pro Ondřeje Kúdelu ONLINE>>>

ONLINE PŘENOS - Slavia - Arsenal
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Arsenal Arsenal Kauza Kúdela Kauza Kúdela SK Slavia Praha SK Slavia Praha
Obnovit
Zprávy ze dne 14. 4. 2021
09:53
14. 4. 2021
Arsenal

Co se stalo během týdne v Arsenalu:

  • Arsenal se na čtvrteční odvetu Evropské ligy se Slavií naladil v neděli výhrou 3:0 na hřišti posledního Sheffieldu United. Dva góly dal Lacazette, další branku přidal Martinelli. „Kanonýři“ se posunuli na devátou příčku.
  • Nálada ale před odvetou, která má „kanonýrům“ zachránit sezonu, stále není bůhvíjaká. Bulvární deník The Sun dokonce informuje o tom, že kabina se začíná k trenérovi Mikelu Artetovi obracet zády. Více čtěte ZDE>>>
Zprávy ze dne 14. 4. 2021
09:49
14. 4. 2021
SK Slavia Praha

Co se stalo během týdne ve Slavii:

  • Lídr české ligy v neděli zvítězil v derby nad druhou Spartou 2:0 a výrazně se přiblížil k obhajobě titulu. V Edenu v závěru první půle otevřel skóre Tomáš Holeš a v 81. minutě přidal pojistku střídají Stanislav Tecl. Červenobílí vedou tabulku před pražským rivalem už o 17 bodů, i když Letenští mají dvě utkání k dobru. Slavia neprohrála už 13 soutěžních derby po sobě.
  • Trenér Jindřich Trpišovský po zápase přiznal inspiraci slavnou éru basketbalového Chicaga Bulls s Michaelem Jordanem. „Ten říkal, že praví šampioni jsou jenom ti, kteří vyhrají třikrát za sebou. Od léta, kdy jsme seriál o nich viděli, mám tu větu v hlavě,“ přiznal Trpišovský.
VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 14. 4. 2021
09:44
14. 4. 2021
 

Vítejte u ONLINE reportáže před odvetou čtvrtfinále Evropské ligy Slavia - Arsenal. První zápas skončil minulý týden v Londýně remízou 1:1. Zítra se hraje v Edenu od 21:00, vysílá ji ČT sport.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud