15. dubna 2021 • 19:30

ONLINE: trest pro Kúdelu rozjel bouři. Vyjádřil se Tvrdík i zástupce UEFA

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Málokteré rozhodnutí mezinárodních fotbalových orgánů vzbudilo v Česku takové pozdvižení jako trest pro Ondřeje Kúdelu. Ten dostal od UEFA desetizápasovou stopku za údajnou rasistickou urážku Glena Kamary v zápase proti Glasgow Rangers. Evropské fotbalové asociaci napsal ostrý „vytýkací“ dopis i kancléř prezidenta Vratislav Mynář, který zprostředkoval také „sounáležitost“ Miloše Zemana se znepokojenými fanoušky. Reagovali ale i další politici, několik vyjádření poskytl šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Projděte si ohlasy z Česka i ze zahraničí.



Mynář v dopisu adresovaném členům komise uvedl, že rasismus ze strany Kúdely je neprokázaný a domnělý. „Odsuzujete slušného člověka bez jediného důkazu. Znemožňujete sportovci plnit si sen v Evropské lize. To vše jen proto, abyste naplnili zvrácená očekávání úzké skupiny aktivistů a klubu neschopného vítězit na hřišti, o to více však vykřikujícím prázdné a ublížené fráze o rasismu,“ uvedl.

Z boje proti rasismu v podání UEFA se podle Mynáře stal „boj neúspěšných proti úspěšným, vrchol pokrytectví, pozitivní diskriminace a trapné podbízení se hloupým trendům“. Česká veřejnost se napříč společností podle Mynáře s rozhodnutím UEFA neztotožňuje. „Naopak se vám, byť možná jen na krátkou dobu, podařilo spojit i odvěké rivaly,“ konstatoval.

Se situací je podle něj seznámen i prezident. „Považuje ji za významnou nejen z hlediska sportu, ale i z pohledu spravedlnosti a lidské důstojnosti. Vyjadřuje sounáležitost všem občanům ČR, kteří tuto kauzu sledují a jejím průběhem jsou zklamáni,“ uvedl Mynář. Zeman podle něj přeje fanouškům, aby se záležitostí nenechali odradit.

Tvrdík: Nehodili jsme Kúdelu přes palubu

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík se na Twitteru omluvil Glenu Kamarovi, pak ale také ujišťoval, že pražský klub rozhodně nehodil přes palubu potrestaného Kúdelu. „Žádný rasismus jsme nepotvrdili. Kúdy k němu (Kamarovi) neměl vůbec jít se zakrytou pusou a cokoliv mu říkat, jakkoliv chápu jeho emoce. Byla to naše jediná chyba, tak se nebudu chovat jako Rangers,“ uvedl Tvrdík na twitteru.

Omluvu zvolil i z diplomatických důvodů. „Již v této válce proti UEFA a Velké Británii, kterou nemůžeme vyhrát, krvácíme jako klub příliš mnoho,“ uvedl bývalý ministr obrany.

„Odpovídám za klub, jehož 85 procent rozpočtu jde z UEFA a Premier League. Předložili jsme přes 50 stran textu od advokátní kanceláře, rozsudek vynesen, konec. Klub se nemá kam odvolávat. Ondřej má hrazený právní tým, nikdo ho přes palubu nehodil a sám si to nemyslí. Musíme jít dopředu. Nemohu si dovolit být jen fanoušek a dělat věci srdcem,“ doplnil Tvrdík.

Ohlasy na trest pro Ondřeje Kúdelu ONLINE>>>

ONLINE PŘENOS - Slavia - Arsenal
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Arsenal Arsenal Kauza Kúdela Kauza Kúdela SK Slavia Praha SK Slavia Praha
Obnovit
Zprávy ze dne 15. 4. 2021
11:36
15. 4. 2021
SK Slavia Praha

Připomeňte si povedený zákrok Ondřeje Koláře z prvního zápasu Slavie proti Arsenalu.

Zprávy ze dne 15. 4. 2021
11:35
15. 4. 2021
SK Slavia Praha

Do jeho brankářské výstroje brankáře Slavie Ondřeje Koláře přibyly dvě nezbytné novinky – helma a obličejová maska. První zmíněná ochranná pomůcka pochází od novozélandské značky Canterbury, která se specializuje na vybavení pro ragbisty. Druhá pak z dílny českého protetika Jana Sýkory. Rozhovor s jejím tvůrcem čtěte ZDE>>>

Do brankářské výstroje přibyly Ondřeji Kolářovi dvě nezbytné novinky – helma a obličejová maska.
Zprávy ze dne 15. 4. 2021
09:25
15. 4. 2021
Kauza Kúdela

Předseda slávistického představenstva Jaroslav Tvrdík se ještě vyjádřil ke včerejší oficiální reakci klubu na trest pro Ondřeje Kúdelu.

Zprávy ze dne 15. 4. 2021
8:50
15. 4. 2021
SK Slavia Praha

Hrdý otec, král, co má tři syny, říká o sobě Edvard Holeš. Ten prostřední, Tomáš, mu zejména poslední dobou dělá samou radost. Gól na Arsenalu, gól v derby, reprezentace… Slavná je i vyfocená nástěnka z hradeckého paneláku, kde se nejstarší syn Jiří omlouvá sousedům za řev, který spustil poté, co Tomáš vyrovnal v prvním čtvrtfinále Evropské ligy. „Jen škoda, že to nezažil náš děda, můj otec, ten byl zažranej. Ale prý se dívá seshora,“ vypráví v rozhovoru pro iSport Premium>>>

Tomáš Holeš s rodiči při oslavách mistrovského titulu
Zprávy ze dne 15. 4. 2021
8:30
15. 4. 2021
SK Slavia Praha

Co od slávistů zaznělo na předzápasové tiskové konferenci?

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 15. 4. 2021
08:00
15. 4. 2021
SK Slavia Praha

Jestli to večer klapne, bude to poprvé po 25 letech, co český tým dojde tak daleko v Evropě. Shodou okolností znovu Slavia, tenkrát na jaře 1996 proklouzla až do semifinále Poháru UEFA. Proti stojí Arsenal, ale pro partu Jindřicha Trpišovského není nic nemožné. Fakt nic. A remíza 1:1 z prvního utkání té velké naději nahrává. „Nádherný zápas,“ rozplývá se před osudovou bitvou kouč „sešívaných“, celý článek čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 14. 4. 2021
21:46
14. 4. 2021
Kauza Kúdela

Podle Kamary i jeho právníka není trest dostatečný. „Uvítali jsme, že byl Ondřej Kúdela potrestán za rasistické nadávky, Glen je ale zklamán z toho, že UEFA sáhla k minimální sazbě deseti zápasů,“ citoval právníka Aamara Anwara list The Scotsman. „UEFA mu měla uložit minimálně roční distanc a ne symbolický trest na deset zápasů,“ uvedl Anwar.

Podle něj měla UEFA vyslat mnohem silnější signál, že takové chování na hřišti nehodlá tolerovat. „Na žádném jiném pracovišti by takové rasistické chování nebylo přípustné. Je smutné, že UEFA opět předvedla výsměch svému tvrzení, že chce z fotbalu vymýtit rasismus,“ řekl Kamarův právník.

„V pondělí jsme poskytli UEFA zásadní důkazy o Kúdelově rasismu a usilovali o přísný trest, ale také jsme předložili argumenty k tomu, že navrhovaný zákaz startu v pěti zápasech pro Glena by měl být zmírněn. Po uložení nižšího trestu si počkáme na kompletní verdikt UEFA, pak se teprve rozhodneme, zda se odvoláme,“ uvedl Anwar.

Zprávy ze dne 14. 4. 2021
20:59
14. 4. 2021
SK Slavia Praha

„Jdeme si za snem, tím je finále,“ burcuje kapitán Slavie Jan Bořil před čtvrtečním soubojem s Arsenalem. „Těšíme se strašně moc, hraje se o hodně. Přivezli jsme si dobrý výsledek, ale to neznamená, že ho budeme bránit. Chceme hrát aktivně. Věřím, že dáme nějaké góly,“ říká. Celý rozhovor s ním čtěte zde<<

Zprávy ze dne 14. 4. 2021
19:25
14. 4. 2021
Kauza Kúdela

KOMENTÁŘ ONDŘEJE ŠKVORA | Politika prý do sportu nepatří. Říká to UEFA a dokonce za to trestá. Třeba za vlčí máky připnuté na dresech coby připomenutí padlých v první světové. Ta samá UEFA nyní vynesla desetizápasový trest nad Ondřejem Kúdelou. A je těžké za ním politiku nevidět. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 14. 4. 2021
18:52
14. 4. 2021
Kauza Kúdela

K trestu pro Ondřeje Kúdelu se vyjádřil i europoslanec za ODS Alexandr Vondra.

Zprávy ze dne 14. 4. 2021
18:34
14. 4. 2021
SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie trénují v Edenu před odvetou proti Arsenalu.

Zprávy ze dne 14. 4. 2021
18:14
14. 4. 2021
Kauza Kúdela

První reakce přišla i ze strany glasgowských Rangers. Na oficiálních stránkách uvedli: Vítáme postih pro Ondřeje Kúdelu. Ospravedlňuje tak důkazy Glena Kamary a také podtrhuje závažnost vzhledem k počtu zápasů, jaký UEFA vyčíslila. Sankce uvalené na naše dva hráče (Glena Kamaru a Kemara Roofeho) považujeme za přísné. Vyžádali jsme si od UEFA písemné vysvětlení a máme se v úmyslu odvolat."

Zprávy ze dne 14. 4. 2021
18:00
14. 4. 2021
Kauza Kúdela

Tón posledního vyjádření Slavie po zveřejnění trestu se liší od předchozích stanovisek v kauze Kúdela.

Zprávy ze dne 14. 4. 2021
17:49
14. 4. 2021
Kauza Kúdela

Ke kauze mají co říct i čeští politici. Na svém twitterovém účtu například poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík

Zprávy ze dne 14. 4. 2021
17:47
14. 4. 2021
Kauza Kúdela

Vyjádření šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka na oficiálních stránkách klubu k trestu pro Ondřeje Kúdelu. Nehovoří o odvolání, naopak trest za klub z Edenu přijímá a přidává omluvu pro Glena Kamaru. „Ondrovi byl za jeho čin uložen trest suspendování na 10 zápasů UEFA a toto rozhodnutí jako klub respektujeme. Ondřej Kúdela v žádném případě neměl přistoupit k hráči soupeře. Lituji toho a omlouvám se Glenu Kamarovi za situaci, která zjevně způsobila utrpení jemu a jeho spoluhráčům i všem spojeným s Rangers a Slavií. Podnikám pozitivní kroky, abych zabránil tomu, aby se taková situace v našem klubu ještě někdy opakovala.“

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud