Pavel Janega
20. června 2013 • 17:48

Vysvětlení Jarošíkova konce: Sparta ho nechtěla a láká ho cizina

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za odchodem Jiřího Jarošíka ze Sparty stojí dva hlavní důvody. Zaprvé – klub o jeho služby už neměl zájem. A zadruhé – zkušený stoper chce na sklonku fotbalové kariéry okusit ještě zahraniční angažmá. Proto se obě strany dohodly na neprodloužení smlouvy, která vyprší koncem června. Kam Jarošík zamíří? Zájem o něj mají v Austrálii. Situaci monitorují také české kluby.



Jiří JarošíkFoto Pavel Mazáč (Sport)
Jarošíkova smlouva ve Spartě obsahovala opci na prodloužení. Tu ale letenský klub odmítl po zanalyzování minulé sezony uplatnit. A rozhodl se, že 35letému obránci otevře dveře k odchodu. Jarošík toho využil.

„Nakonec jsme si oboustranně vyhodnotili, že bude lepší, když se Jirka vydá za dalším zahraničním angažmá. Což z velké části bylo jeho přání,“ řekl Jakub Otava, člen klubového představenstva.

Připustil, že Sparta si dávala velký pozor na to, jak k rozchodu s Jarošíkem dojde. Ne vždy se loučila s klubovými ikonami v nejlepším. Jen namátkou – Siegl, Poborský, Řepka…

„Snažili jsme se být dost obezřetní. Z minulosti víme, že odchody těchto hráčů jsou vždycky citlivé téma. Tak jsme víceméně Jirkovi dali na výběr, zda se bude připravovat s mužstvem nebo individuálně. Určitě to nebylo tak, že bychom ho odsud vyháněli,“ vysvětlil Otava.

Podle jeho slov se Jarošík intenzivně soustředí na to, aby si sehnal zahraniční angažmá, které by splnilo jeho představy. A právě individuální tréninkový plán mu umožní větší flexibilitu pro jednání.

Jarošíkův osud na Letné zpečetila také analýza sparťanských trenérů. Ta ukázala, že v závěru minulé sezony jeho výkony spadly do průměru až podprůměru. „Takže nešlo o žádné momentální rozhodnutí v afektu. K tomuto závěru jsme dospěli až po vyhodnocení sezony,“ podotkl Otava.

Beneš nevyšel, o jiném stoperovi Sparta zatím neuvažuje

Sparta se nyní chystá na novou sezonu se čtyřmi stopery – Romana Poloma, Maria Holka a Ondřeje Švejdíka doplnil navrátilec z hostování Jakub Brabec. S touto čtveřicí kouč Vítězslav Lavička prozatím počítá a neplánuje posílení stoperských pozic. I když…

„Zatím budeme vycházet z tohoto složení. A pokud k nějaké změně dojde, tak jedině v případě, že to nebude na těchto postech ladit tak, jak by mělo,“ pronesl Lavička.

V Jablonci měl vyhlédnutého stopera Víta Beneše. Jednání ale boss Severočechů Miroslav Pelta přerušil s tím, že klíčového obránce před evropskými poháry prodávat nebude.

„Stanovisko Jablonce respektujeme, to ale neznamená, že se k Vítu Benešovi v budoucnosti nevrátíme. Toho hráče sledujeme a máme o něj zájem,“ oznámil otevřeně Otava.

Co bude s Kadlecem a Kweukem?

Vyjádřil se také k případným odchodům útočníků Václava Kadlece a Léonarda Kweukeho. Zatímco prvního odmítá do Eintrachtu Frankfurt uvolnit, kamerunskému obrovi v odchodu vůbec nebrání.

„Chceme vyvinout maximální snahu, aby Václav Kadlec zůstal ve Spartě. Pro nás je momentálně na tolik důležitý hráč, že si jeho odchod nedokážeme představit. Co se týče Lea – jeho povinnosti brzdily jednání o přestupu. Kluby s ním potřebují komunikovat a diskutovat o jeho možných podmínkách a zájmu. Jednání budou ještě probíhat,“ uzavřel Otava.

Jiří Jarošík
Jiří Jarošík

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud